Scarpaccia z cukinii - będziecie zaskoczeni, jakie to proste i pyszne

Scarpaccia z cukinii - będziecie zaskoczeni, jakie to proste i pyszne
Autor: Shutterstock Cienki palcek z cukinii czyli scarpaccia, to włoska specjalność
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Scarpaccia to placek popularny we włoskiej Toscanii. Najlepsza jest z delikatnych młodych cukinii z ogródka lub zimowych cukinii z supermarketów, pod warunkiem, że są świeże i jędrne. Przygotowanie tego dania to pestka, poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. A warto, bo to zdrowa przekąska lub ciepła kolacja z niewielką ilością kalorii.

SKŁADNIKI

  • 2-3 cukinie
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • sól
  • 140 g mąki pszennej 00 lub wymieszanej 50:50 z kukurydzianą
  • łyżka bułki tartej
  • świeży rozmaryn
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokroić w cienki plastry, można zetrzeć ją na mandolinie do warzyw.
  • Cukinie mocno posolić i wymieszać. Docisnąć warzywa np talerzykiem. Zostawić na 50-60 minut.
  • Do m iski odlać sok, który puściła cukinie, oraz dodatkowo odcisnąć warzywa. Dodać do soku mąkę i wymieszać - powinno wyjść gęste ciasto
  • Dodać plasterki cukinii i wymieszać  (najlepiej dłońmi)  tak by cukinia połączyła się z ciastem.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i natłuścić go oliwą. Włożyć ciasto,  równo je rozprowadzić i wyrównać. Wierzch skropić oliwą, posypać bułka tartą oraz drobno posiekanym rozmarynem.
  • Piec w 180-200 stopniach prze około 30-40 minut, aż placek się zrumieni.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz naszą galerię z innymi daniami z niezawodnej cukinii

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej