Scarpaccia z cukinii - będziecie zaskoczeni, jakie to proste i pyszne
2023-02-24
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Scarpaccia to placek popularny we włoskiej Toscanii. Najlepsza jest z delikatnych młodych cukinii z ogródka lub zimowych cukinii z supermarketów, pod warunkiem, że są świeże i jędrne. Przygotowanie tego dania to pestka, poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. A warto, bo to zdrowa przekąska lub ciepła kolacja z niewielką ilością kalorii.
SKŁADNIKI
- 2-3 cukinie
- 1 cebula (opcjonalnie)
- sól
- 140 g mąki pszennej 00 lub wymieszanej 50:50 z kukurydzianą
- łyżka bułki tartej
- świeży rozmaryn
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokroić w cienki plastry, można zetrzeć ją na mandolinie do warzyw.
- Cukinie mocno posolić i wymieszać. Docisnąć warzywa np talerzykiem. Zostawić na 50-60 minut.
- Do m iski odlać sok, który puściła cukinie, oraz dodatkowo odcisnąć warzywa. Dodać do soku mąkę i wymieszać - powinno wyjść gęste ciasto
- Dodać plasterki cukinii i wymieszać (najlepiej dłońmi) tak by cukinia połączyła się z ciastem.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i natłuścić go oliwą. Włożyć ciasto, równo je rozprowadzić i wyrównać. Wierzch skropić oliwą, posypać bułka tartą oraz drobno posiekanym rozmarynem.
- Piec w 180-200 stopniach prze około 30-40 minut, aż placek się zrumieni.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz naszą galerię z innymi daniami z niezawodnej cukinii