Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną

Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną
Autor: Shutterstock Węgierska zapiekana z ziemniaków, gotowanych jajek i kiełbasy, posypana koperkiem
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Rakott krumpli to po węgiersku „zapiekanka ziemniaczana”. Tradycyjna domowa kuchnia węgierska obfituje w proste potrawy. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanymi jajkami i kiełbasą jest bardzo sycąca. I naprawdę pyszna! Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g kiełbasy
  • 500 ml śmietany 12%
  • 2 żółtka jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g boczku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Zajmie to około 20 minut.
  • Ziemniaki odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki pokroić na plasterki.
  • Ugotowane na twardo jajka pokroić na talarki.
  • Kiełbasę pokroić na plasterki. Mleko rozmącić z żółtkami.
  • Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
  • Na dnie naczynia ułożyć połowę plasterków ziemniaka. Posolić i ewentualnie popieprzyć.
  • Na warstwie ziemniaków ułożyć krążki jajek. Na jajkach plasterki kiełbasy. Polać połową mlecznej mieszaniny.
  • Ułożyć pozostałe ziemniaki i polać resztą mleka z żółtkami.
  • Piec w piekarniku do zrumienienia, czyli około 35-40 minut.
  • Podawać marynowaną papryką lub innymi piklami.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?

Jeszcze więcej przepisów na zapiekanki ziemniaczane

Jeśli lubisz ziemniaczane zapiekanki, to zachwycą Cię te trzy sprawdzone przepisy na zapieczone ziemniaki z dodatkami:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków

Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej