Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną
2021-10-27
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Rakott krumpli to po węgiersku „zapiekanka ziemniaczana”. Tradycyjna domowa kuchnia węgierska obfituje w proste potrawy. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanymi jajkami i kiełbasą jest bardzo sycąca. I naprawdę pyszna! Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g kiełbasy
- 500 ml śmietany 12%
- 2 żółtka jaja
- 1 łyżka oleju
- 100 g boczku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Zajmie to około 20 minut.
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki pokroić na plasterki.
- Ugotowane na twardo jajka pokroić na talarki.
- Kiełbasę pokroić na plasterki. Mleko rozmącić z żółtkami.
- Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
- Na dnie naczynia ułożyć połowę plasterków ziemniaka. Posolić i ewentualnie popieprzyć.
- Na warstwie ziemniaków ułożyć krążki jajek. Na jajkach plasterki kiełbasy. Polać połową mlecznej mieszaniny.
- Ułożyć pozostałe ziemniaki i polać resztą mleka z żółtkami.
- Piec w piekarniku do zrumienienia, czyli około 35-40 minut.
- Podawać marynowaną papryką lub innymi piklami.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Jeszcze więcej przepisów na zapiekanki ziemniaczane
Jeśli lubisz ziemniaczane zapiekanki, to zachwycą Cię te trzy sprawdzone przepisy na zapieczone ziemniaki z dodatkami:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą