Quiche lorraine: kruchy placek z pysznym, wytrawnym nadzieniem

2023-01-10
Quiche lorraine
Autor: Shutterstock Klasyka kuchni francuskiej.
łatwy
120 min
4

Quiche lorraine to klasyka kuchni francuskiej. Potrawa wywodzi się z Lotaryngii, pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z XVI wieku. Quiche można jeść na zimno – jako przekąskę, na przykład na przyjęciu – lub na ciepło, z sałatką jako danie główne.

Quiche (kisz) lorraine to klasyka francuskiej kuchni, która zachwyca prostotą i smakiem. Kruche ciasto jest łatwe do przygotowania, a że lubi leżakować w lodówce, można zawsze zrobić je wcześniej i wykorzystać w miarę potrzeb. Można też od razu przygotować 2 porcje - jedną zamrozić lub schłodzić i mieć ją pod ręką. Klasyczny kisz lorraine ma nadzienie z cebuli, ale można je wzbogacić dodatkami nie tylko boczku. Dobrze komponuje się też z dodatkiem ryby. Może też być całkowicie bezmięsne, co zapewne spodoba się i zasmakuje wegetarianom.

Pod przepisem znajdziesz inne nasze propozycje tart z warzywami

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4–5 dużych cebul
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
  • mały jogurt grecki lub naturalny
  • łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
  • Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
  • Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?