Quiche lorraine: kruchy placek z pysznym, wytrawnym nadzieniem
Quiche lorraine to klasyka kuchni francuskiej. Potrawa wywodzi się z Lotaryngii, pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z XVI wieku. Quiche można jeść na zimno – jako przekąskę, na przykład na przyjęciu – lub na ciepło, z sałatką jako danie główne.
Quiche (kisz) lorraine to klasyka francuskiej kuchni, która zachwyca prostotą i smakiem. Kruche ciasto jest łatwe do przygotowania, a że lubi leżakować w lodówce, można zawsze zrobić je wcześniej i wykorzystać w miarę potrzeb. Można też od razu przygotować 2 porcje - jedną zamrozić lub schłodzić i mieć ją pod ręką. Klasyczny kisz lorraine ma nadzienie z cebuli, ale można je wzbogacić dodatkami nie tylko boczku. Dobrze komponuje się też z dodatkiem ryby. Może też być całkowicie bezmięsne, co zapewne spodoba się i zasmakuje wegetarianom.
Pod przepisem znajdziesz inne nasze propozycje tart z warzywami
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
- sól
- tłuszcz do formy
- Nadzienie:
- 250 g wędzonego boczku
- 4–5 dużych cebul
- posiekany pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
- mały jogurt grecki lub naturalny
- łyżeczka chili albo ostrej czerwonej papryki w proszku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
- Nadzienie: na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojonymi w plasterki cebulami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodać natkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Na podpieczonym cieście ułożyć smażony boczek z cebulą i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.