Przepyszna tarta z porami i pieczarkami - idealna na lunch, obiad, kolację
2021-11-09
łatwy
35 min
4
Tarta z porami i pieczarkami to danie idealne na lunch - można ją spokojnie upiec dzień wcześniej i podgrzać w mikrofalówce w pracy. Sprawdzi się też na obiad - szczególnie popijana czystym barszczem czerwonym lub rosołem. Również ciepła kolacja z jej udziałem będzie należała do udanych. Na dodatek jest prosta do przygotowania i niedroga, a składniki powszechnie dostępne.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 300 g pieczarek
- 150 g sera cheddar(albo innego ostrego)
- 1 duży por
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- olej
- Na masę:
- 2 duże jajka
- 150 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko albo rozciągamy w dłoniach na placek, którym wyklejamy formę na tartę (średnica 25-27 cm). Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po schłodzeniu pieczemy tak przygotowany spód w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zrumienienia.
- W tym czasie pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, pora na krążki, ser ścieramy na tarce.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje.
- W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
- Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, aż masa się zetnie.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego