Przepyszna tarta z porami i pieczarkami - idealna na lunch, obiad, kolację

Przepyszna tarta z porami i pieczarkami - idealna na lunch, obiad, kolację
Autor: Shutterstock Tarta z porem i pieczarkami to doskonałe danie na lunch, ciepłą kolację lub obiad - szczególnie popijana czystą zupą.
łatwy
35 min
4

Tarta z porami i pieczarkami to danie idealne na lunch - można ją spokojnie upiec dzień wcześniej i podgrzać w mikrofalówce w pracy. Sprawdzi się też na obiad - szczególnie popijana czystym barszczem czerwonym lub rosołem. Również ciepła kolacja z jej udziałem będzie należała do udanych. Na dodatek jest prosta do przygotowania i niedroga, a składniki powszechnie dostępne.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 100 g  zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 150 g sera cheddar(albo innego ostrego)
  • 1 duży por
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • olej
  • Na masę:
  • 2 duże jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko albo rozciągamy w dłoniach na placek, którym wyklejamy formę na tartę (średnica 25-27 cm). Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Po schłodzeniu pieczemy tak przygotowany spód w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zrumienienia.
  • W tym czasie pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, pora na krążki, ser ścieramy na tarce.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje.
  • W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.
  • Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut, aż masa się zetnie.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej