Popisowa zapiekana pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekana pierś kurczaka z ziemniakami i pieczarkami to danie popisowe, które można wyczarować w niecałe pół godziny. Pod warunkiem, że wcześniej ugotujesz ziemniaki. Ale wszystko można sobie mądrze zaplanować, aby cieszyć się nieskomplikowanym daniem o genialnym smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 500 g pieczarek
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietany 12% tłuszczu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g startego sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić.
- Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć ziemniaki i pieczarki, wymieszać. Zalać mieszaniną mleka i śmietany.
- Filet z kurczaka usmażyć. Pokroić na grube plastry i ułożyć na warzywach, posypać tartym serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.
- Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.