Podkarpackie sodziaki są pyszne i puszyste. Robię je z kilku niedrogich produktów według regionalnego przepisu
Dieta wegetariańska
Niegdyś sodziaki, czyli bułeczki z zsiadłego mleka i sody, były znane prawie w całej Polsce. Niestety z czasem zostały zapomniane i wyparte przez nowocześniejsze przepisy. Dziś dumnie wracają na nasze stoły, a przepis na ten przysmak z dawnych czasów przeżywa drugą młodość. Poznajcie prosty przepis na urocze sodziaki, czyli pyszne i uniwersalne bułeczki z patelni na sodzie oczyszczonej.
Czym są sodziaki?
Przepis na sodziaki pochodzi z kuchni podkarpackiej. To właśnie tam narodziły się pierwsze receptury na pyszne małe bułeczki przygotowane z zsiadłego mleka i sody oczyszczonej. Z czasem przepisy modyfikowano i dodawano inne składniki. Tak powstała regionalna receptura, którą znamy dziś. Kiedyś wypiekało się w piecach kaflowych, które opalane były drewnem. Dziś można upiec je w piekarniku lub przygotować jeszcze szybciej, smażąc je na patelni.
Jak zrobić sodziaki?
Pyszne małe bułeczki z zsiadłego mleka i sody oczyszczonej to regionalny przysmak z Podkarpacia, który powoli zdobywa coraz więcej fanów w całej Polsce. Zapomniany przepis wraca na salony i cieszy się sporą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ sodziaki są pyszne, puszyste i łatwe do przygotowania w domu. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje łatwo dostępne i niedrogie produkty.
Jak więc zrobić pyszne bułeczki na sodzie i zsiadłym mleku? Przepis na domowe sodziaki z Podkarpacia jest prosty i w miarę szybki. Warto pamiętać, że sodziaki smaży się na oleju na patelni na średnim ogniu. W ten sposób bułeczki upieką się w środku i staną się puszyste, a z zewnątrz będą idealnie chrupiące.
- 1. krok – wymieszanie zsiadłego mleka z sodą, jajkami, cukrem i solą
- 2. krok – połączenie składników z mąką i wyrobienie ciasta
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
- 4. krok – usmażenie sodziaków na oleju na patelni
Jak podawać sodziaki?
Podkarpackie sodziaki to pyszne bułeczki z zsiadłego mleka i sody, które łatwo i szybko można zrobić w domu. Są pyszne, puszyste i uniwersalne. Przyrządza się je z tanich i łatwo dostępnych składników, więc można je robić przez cały rok. Sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu.
Sodziaki z Podkarpacia można podawać w wersji wytrawnej i na słodko. Świetnie komponują się z różnymi sosami i pasują jako dodatek do potraw mięsnych czy zup. Do sodziaków można podać miód, owocowy dżem czy słodki twarożek.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 400 g zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać zsiadłe mleko i wsypać sodę. Wbić jajka i wsypać cukier oraz sól. Dokładnie wymieszać.
- Do masy stopniowo wsypywać przesianą mąkę i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie wyrobić na gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła.
- Na patelni rozgrzać olej. Bułeczki smażyć na średnim ogniu, przekładają je kilka razy, aż staną się złote.
- Podawać na ciepło na słono lub słodko.