Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przygotowanie pizzy jest szybkie i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Pizzę możesz przygotować tradycyjnie w piekarniku lub ciasto smażyć na patelni. Sprawdź, jak przygotować pizzę prosto z patelni.
SKŁADNIKI
- 280 g mieszkanki chlebowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz naturalny
- 175 g sera mozzarella
- 50 g odsączonych anchois z puszki
- czarne oliwki
- 100 g salami w plasterkach
- 225 g obranych krewetek
- 175 g czerwonej papryki z puszki
- 1 łyżka kaparów
- 100 g grzybów w plastrach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większej miski wsyp mieszankę chlebową, dodaj 185 ml ciepłej wody i zagnieć ciasto. Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut.
- Następnie rozwałkuj je na kształt okręgu o średnicy około 25 cm.
- Na patelni podgrzej oliwę, połóż na niej rozwałkowane ciasto i smaż na małym ogniu, aby ciasto było w połowie upieczone – warstwa od spodu nie powinna się rumienić.
- Sos do pizzy: oncentrat pomidorowy, oregano i rozgnieciony czosnek zmieszaj i dopraw do smaku.
- Patelnię zdejmij z ognia. Spód od pizzy przerzuć na drugą stronę. Rozsmaruj po tej stronie przygotowany sos. Ciasto postaw ponownie na małym ogniu i smaż przez 5 min.
- Ser pokrój w plastry, potnij anchois na połowy, wypestkuj oliwki. Wszystkie składniki ułóż na pizzy. Wszystko przykryj serem i podgrzewaj na grillu aż ser się roztopi. Podawaj od razu. Możesz do tego przygotować lekką, warzywną sałatkę.