Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej?

2021-03-29
Wero
pizza-z-patelni-jak-zrobic-pizze-inaczej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pizzę można przygotować na patelni - gdy brak ci piekarnika
łatwy
40 min
4

Przygotowanie pizzy jest szybkie i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Pizzę możesz przygotować tradycyjnie w piekarniku lub ciasto smażyć na patelni. Sprawdź, jak przygotować pizzę prosto z patelni.

SKŁADNIKI

  • 280 g mieszkanki chlebowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz naturalny
  • 175 g sera mozzarella
  • 50 g odsączonych anchois z puszki
  • czarne oliwki
  • 100 g salami w plasterkach
  • 225 g obranych krewetek
  • 175 g czerwonej papryki z puszki
  • 1 łyżka kaparów
  • 100 g grzybów w plastrach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski wsyp mieszankę chlebową, dodaj 185 ml ciepłej wody i zagnieć ciasto. Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut.
  • Następnie rozwałkuj je na kształt okręgu o średnicy około 25 cm.
  • Na patelni podgrzej oliwę, połóż na niej rozwałkowane ciasto i smaż na małym ogniu, aby ciasto było w połowie upieczone – warstwa od spodu nie powinna się rumienić.
  • Sos do pizzy: oncentrat pomidorowy, oregano i rozgnieciony czosnek zmieszaj i dopraw do smaku.
  • Patelnię zdejmij z ognia. Spód od pizzy przerzuć na drugą stronę. Rozsmaruj po tej stronie przygotowany sos. Ciasto postaw ponownie na małym ogniu i smaż przez 5 min.
  • Ser pokrój w plastry, potnij anchois na połowy, wypestkuj oliwki. Wszystkie składniki ułóż na pizzy. Wszystko przykryj serem i podgrzewaj na grillu aż ser się roztopi. Podawaj od razu. Możesz do tego przygotować lekką, warzywną sałatkę.
Wero