Panzerotti - kapitalny przepis na włoskie pierogi smażone lub pieczone

Panzerotti - kapitalny przepis na włoskie pierogi smażone lub pieczone
Autor: Shutterstock.com
łatwy
60 min
10

Panzerotti to włoskie pierogi z chrupiącego ciasta chlebowego z ciągnącym się serem mozzarella i soczystymi pomidorami. Gorące i pyszne, bo smażone w głęboki oleju. Oto kapitalny przepis na włoskie pierogi smażone lub pieczone, jak kto woli!

Co to jest panzerotto?

Panzerotto lub wiele panzerotti to jedno z najstarszych rodzajów street-foodu we Włoszech. Mówi się, że powstały w okolicach Salento, kiedy piekarz postanowił wykorzystać resztki ciasta na chleb do przygotowania małej smażonej pizzy złożonej w kształt półksiężyca, z ciągnącym się gorącym sercem z mozzarelli i pomidora. Panzerotto ma różne nazwy w różnych regionach. W Apulii nazywa się to calzone - nie mylić z calzone, które można znaleźć w amerykańskich pizzeriach, które są raczej pieczone niż smażone. W Neapolu i okolicach jest to pizza fritta (smażona pizza). Ale gdziekolwiek jesteś, zawsze jest to kieszeń z ciasta wypełniona pomidorami, warzywami lub sosem mięsnym, smażona w oleju z orzeszków ziemnych o niepowtarzalnym aromacie.

Najpierw były mozzarella i pomidory

Pierwsze panzerotti były spinoffami z resztek jedzenia, czyli sprytnym wykorzystaniem tego, co zostaje w kuchni. We włoskiej kuchni zawsze znajdzie się kawałek mozzarelli i jakiś pomidor. I właśnie tym były nadziewane gorące pierogi smażone w głębokim oleju.  Z biegiem czasu nadzienia stały się bardziej wyszukane. Na przykład w Neapolu są wypełnione ciccioli (sprasowanymi kawałkami starzonej wieprzowiny) i serem ricotta, a w Apulii z brokułami rabe i serem caciocavallo. Nie zmienił się natomiast skład ciasta, zawsze wyrabianego z mąki, oleju, drożdży i wody. Dzisiaj pazerotti przygotywane są z różnymi nadzieniami wytrawnymi: z szynką, kiełbasą, boczkiem, grzybami i wszelakimi warzywami.

Słodkie panzerotto

Choć brzuchate panzerotto narodziło się jako pikantne jedzenie uliczne, z biegiem czasu zostało przerobione na słodką wersję – idealną jako przekąska lub deser, a nawet jako typowy karnawałowy przysmak. Oprócz dżemów i kremów czekoladowych, słodkie panzerotto jest często wypełnione serem ricotta z owczego mleka lub pastą kasztanową i zawsze posypane cukrem pudrem.

Zobacz przepis, jak zrobić panzerotti:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto na 10 sztuk panzerotti:
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki mąki Manitoba lub dobrej mąki na pizzę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ kostki drożdży piwnych
  • 90 ml wody
  • sól
  • Na nadzienie:
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pomidor (40 g), obrany ze skórki, pokrojony i pozbawiony pestek
  • liście świeżej bazylii
  • olej arachidowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. W międzyczasie wrzuć do miski oba rodzaje mąki. 
  • Dodaj wyrośnięte drożdże do mąki oraz trochę wody i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj pozostałą wodę, olej, sól i dalej wyrabiaj ciasto, aż uzyska miękką, elastyczną konsystencję. 
  • Podziel go na 10 małych kulek o wadze około 80 g każda. Kulki ułóż w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Niech wyrosną, przykryte ściereczką, przez około trzy godziny, aż zwiększą swoją objętość dwukrotnie.
  • W międzyczasie pokrój mozzarellę w kostkę. Weź obrane pomidory, smaż je przez dziesięć minut na patelni z odrobiną oleju, posól do smaku, a po zdjęciu z ognia dodaj świeże liście bazylii. Odłóż na bok. 
  • Wyrośnięte kulki ciasta rozwałkuj wałkiem do ciasta na posypanej mąką stolnicy, tworząc koło. Umieść łyżkę sosu pomidorowego i kilka kostek mozzarelli na środku, a następnie zamknij, składając na pół i formując półksiężyc. Dobrze zaciśnij brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Złóż krawędź jeszcze raz do wewnątrz i dociśnij ją zębami widelca.
  • Smażenie: Na patelni rozgrzej olej, a następnie usmaż dwa panzerotti naraz, czekając, aż staną się złote, zanim je odwrócisz. Osącz je z tłuszczu na arkuszu chłonnego papieru (na przykład ręcznika papierowaego) i podawaj bardzo gorące.
  • Pieczenie: Ułóż uformowane pierogi na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C przez 15-20 minut. 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej