Oryginalny suflet z porów - przepis na niecodzienny dodatek do obiadu

2021-03-29
Oryginalny suflet z porów - przepis na niecodzienny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Suflet z porów - delikatna i aksamitny, po prostu boski!
łatwy
30 min
4

Suflet z porów to super delikatne danie jarskie - można go spożywać jako samodzielne danie na kolację lub lunch, może też stanowić wykwintny dodatek do dań mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 10 dag puree ziemniaczanego
  • 15 dag porów
  • 4 dag masla
  • 2-3 łyżki maki
  • 4 jajka
  • 3/4 l mleka
  • 1 łyżka stołowa śmietany
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zblanszować pory przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Zmiksować pory i ziemniaki na delikatne puree.
  • Z masła, mąki i mleka przygotować beszamel - masło rozgrzać, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić mlekiem, do smaku dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.  Zagotować, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  • Zdjąć z ognia, dodać puree ziemniaczano-porowe i ubić masę mikserem.
  • Kolejno dodawać żółtka, po jednym, cały czas ubijając masę.
  • Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich mąkę kukurydzianą, która sprawi, że suflet będzie się lepiej trzymał.
  • Połączyć delikatnie z masą porowo-ziemniaczaną. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy  - wypełniając ja do 2/3 wysokości. Posypać bułką tartą.
  • Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.  Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwierać piekarnika.