Oryginalny suflet z porów - przepis na niecodzienny dodatek do obiadu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Suflet z porów to super delikatne danie jarskie - można go spożywać jako samodzielne danie na kolację lub lunch, może też stanowić wykwintny dodatek do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- 10 dag puree ziemniaczanego
- 15 dag porów
- 4 dag masla
- 2-3 łyżki maki
- 4 jajka
- 3/4 l mleka
- 1 łyżka stołowa śmietany
- 3 łyżki tartej bułki
- 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zblanszować pory przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku, osączyć. Zmiksować pory i ziemniaki na delikatne puree.
- Z masła, mąki i mleka przygotować beszamel - masło rozgrzać, dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić mlekiem, do smaku dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagotować, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Zdjąć z ognia, dodać puree ziemniaczano-porowe i ubić masę mikserem.
- Kolejno dodawać żółtka, po jednym, cały czas ubijając masę.
- Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich mąkę kukurydzianą, która sprawi, że suflet będzie się lepiej trzymał.
- Połączyć delikatnie z masą porowo-ziemniaczaną. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy - wypełniając ja do 2/3 wysokości. Posypać bułką tartą.
- Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwierać piekarnika.