Musaka: klasyczna grecka zapiekanka

Musaka: klasyczna grecka zapiekanka
Autor: thinkstockphotos.com Klasyczna grecka musaka przygotowywana jest z bakłażanów i mielonego mięsa
łatwy
50 min
4

Przepis na musakę - tradycyjne danie z kuchni greckiej- nie jest aż tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Warto przygotować musakę - bakłażan to warzywo, które zawiera więcej błonnika niż jabłka

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 2 bakłażany
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • puszka pomidorów
  • szklanka sosu beszamelowego
  • 5 dag tartego sera
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry bakłażana posól. Po 20 minutach spłucz i osącz.
  • Podsmaż na oliwie posiekany czosnek z cebulą. Dodaj mięso i krótko obsmaż.
  • Dołóż pomidory, sól, pieprz, oregano, duś 5 minut.
  • Osobno na oliwie obsmaż bakłażana.
  • W brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa z pomidorami.
  • Zakończ warstwą bakłażanów.
  • Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180°C.