Musaka: klasyczna grecka zapiekanka

2016-10-31
Musaka: klasyczna grecka zapiekanka
Autor: thinkstockphotos.com Klasyczna grecka musaka przygotowywana jest z bakłażanów i mielonego mięsa
łatwy
50 min
4

Przepis na musakę - tradycyjne danie z kuchni greckiej- nie jest aż tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Warto przygotować musakę - bakłażan to warzywo, które zawiera więcej błonnika niż jabłka

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa

2 bakłażany

cebula

3 ząbki czosnku

2 jajka

puszka pomidorów

szklanka sosu beszamelowego

5 dag tartego sera

oliwa

sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Plastry bakłażana posól. Po 20 minutach spłucz i osącz.

Podsmaż na oliwie posiekany czosnek z cebulą. Dodaj mięso i krótko obsmaż.

Dołóż pomidory, sól, pieprz, oregano, duś 5 minut.

Osobno na oliwie obsmaż bakłażana.

W brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa z pomidorami.

Zakończ warstwą bakłażanów.

Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180°C.