Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą: łatwy przepis na Wielkanoc

Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą: łatwy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem, jajkami i białą kiełbasą na stole nakrytym do wielkanocnego śniadania
łatwy
15 min
4

Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to przepyszne połączenie smaków. Wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem, połówkami jajek i plasterkami kiełbasy na cieście francuskim będzie ozdobą świątecznego stołu. Wypróbuj łatwy przepis na gorący placek idealny na wielkanocne śniadanie. Ciesz się najlepszymi smakami na Wielkanoc! 

Składniki

275 g  (1 opakowanie) ciasta francuskiego 

300 g białej kiełbasy parzonej

4 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki zielonego groszku mrożonego

3 jajka surowe

200 ml śmietany 30%

2 łyżki chrzanu tartego, z kwaskiem cytrynowym

1/4 łyżeczki soli

forma do tarty o średnicy 23 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z ciasta francuskiego wykroić koło większe od formy. Wyłożyć nim formę. Ciasto powinno wyściełać dno i boki formy. 

Kiełbasę obrać ze skórki. Pokroić na talarki. Gotowane jajka przekroić na pół. 

Surowe jajka wybić. Rozmącić ze śmietaną, chrzanem i solą. 

Na cieście ułożyć talarki kiełbasy. Na nich ułożyć koliście 8 połówek jajek. Wlać rozmącone jajka ze śmietaną. Dodać zielony groszek bez rozmrażania.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Podawać póki gorące. Smacznego!

Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej