Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą: łatwy przepis na Wielkanoc
2022-04-13
łatwy
15 min
4
Mazurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą to przepyszne połączenie smaków. Wytrawny mazurek z chrzanowym nadzieniem, połówkami jajek i plasterkami kiełbasy na cieście francuskim będzie ozdobą świątecznego stołu. Wypróbuj łatwy przepis na gorący placek idealny na wielkanocne śniadanie. Ciesz się najlepszymi smakami na Wielkanoc!
SKŁADNIKI
- 275 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
- 300 g białej kiełbasy parzonej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki zielonego groszku mrożonego
- 3 jajka surowe
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki chrzanu tartego, z kwaskiem cytrynowym
- 1/4 łyżeczki soli
- forma do tarty o średnicy 23 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z ciasta francuskiego wykroić koło większe od formy. Wyłożyć nim formę. Ciasto powinno wyściełać dno i boki formy.
- Kiełbasę obrać ze skórki. Pokroić na talarki. Gotowane jajka przekroić na pół.
- Surowe jajka wybić. Rozmącić ze śmietaną, chrzanem i solą.
- Na cieście ułożyć talarki kiełbasy. Na nich ułożyć koliście 8 połówek jajek. Wlać rozmącone jajka ze śmietaną. Dodać zielony groszek bez rozmrażania.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać póki gorące. Smacznego!
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?