Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami to idealne połączenie węglowodanów i protein, a do tego ze zdrową porcją błonnika. Pyszne danie, które kochają duzi i mali smakosze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 500 g brokułów (same różyczki), mogą być mrożone
- 1 garść tartego sera twardego
- pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Brokułu również.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem tartą bułką, 3 łyżkami wody i ziołami prowansalskimi. Posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać.
- Klopsiki zrumienić na rozgrzanym oleju.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać porcjami mleko i mieszając, zagotować. Powstały gęsty sos przyprawić czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, klopsiki i brokuły. Polać sosem i przemieszać.
- Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika.
- Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200°C.