Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

2021-03-29
Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny
Autor: Shutterstock Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami
łatwy
30 min
4

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami to idealne połączenie węglowodanów i protein, a do tego ze zdrową porcją błonnika. Pyszne danie, które kochają duzi i mali smakosze. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 500 g brokułów (same różyczki), mogą być mrożone
  • 1 garść tartego sera twardego
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Brokułu również.
  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem tartą bułką, 3 łyżkami wody i ziołami prowansalskimi. Posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać. 
  • Klopsiki zrumienić na rozgrzanym oleju. 
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać porcjami mleko i mieszając, zagotować. Powstały gęsty sos przyprawić czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. 
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, klopsiki i brokuły. Polać sosem i przemieszać. 
  • Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika.
  • Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200°C.