Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami to łatwy przepis na przebój stołu. Można wykorzystać oprócz ziemniaków i cukinii, również kalafiory, bakłażany, pomidory i wszystko, co wam podpowiada wyobraźnia. Kiełbaski dokładamy na sam koniec, ponieważ peklowanych wędlin nie należy zbyt długo poddawać obróbce cieplnej.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Modną odzież i dodatki najlepszych marek możesz mieć z rabatem. Zobacz na Guess promocje.
SKŁADNIKI
- 800 g młodych ziemniaków, drobnych, np. francuskiej odmiany grenaille
- 2 średnie cukinie
- 2 cebule
- 150-200 g frankfuterek
- 150-200 g parówek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, nie obierać.
- Cukinię pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- Olej wymieszać z przyprawami.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, cukinię i cebulę.
- Polać olejem z przyprawami i wymieszać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut. Sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki frankfuterki i parówki. Piec jeszcze 5-10 minut.
- Podawać oprószone solą i pieprzem.