Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami

2021-03-29
Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami to łatwy przepis na przebój stołu. Można wykorzystać oprócz ziemniaków i cukinii, również kalafiory, bakłażany, pomidory i wszystko, co wam podpowiada wyobraźnia. Kiełbaski dokładamy na sam koniec, ponieważ peklowanych wędlin nie należy zbyt długo poddawać obróbce cieplnej. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Modną odzież i dodatki najlepszych marek możesz mieć z rabatem. Zobacz na Guess promocje.

SKŁADNIKI

  • 800 g młodych ziemniaków, drobnych, np. francuskiej odmiany grenaille
  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 150-200 g frankfuterek
  • 150-200 g parówek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, nie obierać. 
  • Cukinię pokroić na kawałki.
  • Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  • Olej wymieszać z przyprawami.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, cukinię i cebulę. 
  • Polać olejem z przyprawami i wymieszać. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut. Sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. 
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki frankfuterki i parówki. Piec jeszcze 5-10 minut. 
  • Podawać oprószone solą i pieprzem.