Lazania z naleśników z sosem bolońskim - sprytny sposób na lazenię bez makaronu

2020-06-18
Lazania z naleśnikówz sosem bolońskim
Autor: Shutterstock Naleśniki to świetna baza do słodkich i wytrawnych zapiekanek.
łatwy
50 min
4

Masz chęć na lazanię, ale brakuje ci podstawowego składnika - makaronu do lazanii? Nic straconego, pyszną lazanię i tak możesz przygotować bez wychodzenia z domu. Zamiast makaronu użyj samodzielnie usmażonych naleśników. Taka lazania z naleśników z sosem bolońskim świetnie smakuje i niewiele kosztuje .

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

4 jajka

spora szczypta gałki muszkatołowej

sól

tłuszcz do smażenia

 

Nadzienie:

500 g mięsa mielonego

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

sól i pieprz

oregano

bazylia

150 ostrego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki ciasta zmiksować i usmażyć 6 naleśników o średnicy takiej, jak tortownica.

Mięso podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar płynu.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i układać w niej naprzemiennie naleśnik, farsz i warstwę startego sera. Zapiekać pół godziny w temperaturze 180 st C.