Lazania z naleśników z sosem bolońskim - sprytny sposób na lazenię bez makaronu

2021-03-29
Lazania z naleśnikówz sosem bolońskim
Autor: Shutterstock Naleśniki to świetna baza do słodkich i wytrawnych zapiekanek.
łatwy
50 min
4

Masz chęć na lazanię, ale brakuje ci podstawowego składnika - makaronu do lazanii? Nic straconego, pyszną lazanię i tak możesz przygotować bez wychodzenia z domu. Zamiast makaronu użyj samodzielnie usmażonych naleśników. Taka lazania z naleśników z sosem bolońskim świetnie smakuje i niewiele kosztuje .

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  •  
  • Nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól i pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 150 ostrego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki ciasta zmiksować i usmażyć 6 naleśników o średnicy takiej, jak tortownica.
  • Mięso podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar płynu.
  • Tortownicę wysmarować tłuszczem i układać w niej naprzemiennie naleśnik, farsz i warstwę startego sera. Zapiekać pół godziny w temperaturze 180 st C.