Lazania z naleśników z sosem bolońskim - sprytny sposób na lazenię bez makaronu
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Masz chęć na lazanię, ale brakuje ci podstawowego składnika - makaronu do lazanii? Nic straconego, pyszną lazanię i tak możesz przygotować bez wychodzenia z domu. Zamiast makaronu użyj samodzielnie usmażonych naleśników. Taka lazania z naleśników z sosem bolońskim świetnie smakuje i niewiele kosztuje .
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- tłuszcz do smażenia
- Nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- 150 ostrego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta zmiksować i usmażyć 6 naleśników o średnicy takiej, jak tortownica.
- Mięso podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok 15 min. Następnie zdjąć pokrywkę i zredukować nadmiar płynu.
- Tortownicę wysmarować tłuszczem i układać w niej naprzemiennie naleśnik, farsz i warstwę startego sera. Zapiekać pół godziny w temperaturze 180 st C.