Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity

2021-03-29
Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity
Autor: Shutterstock Piersi kurczaka zapiekane po kowalsku zyskują na smaku. Są też sycące i  soczyste.
łatwy
35 min
4

Kurczak zapiekany po kowalsku  to pomysł na sycące danie, które zadowoli nawet kowala po pracy. Kurczak w towarzystwie pieczarek, cebulki, a także sosu majonezowo-keczupowego nabiera charakteru i smaku. Doskonała potrawa, łatwa do przyrządzenia i niedroga.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
  • olej do smażenia + łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.
  • Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Smażymy cebulę i grzyby na tłuszczu po smażeniu mięsa, do odparowania wody, przyprawiamy curry, solą i pieprzem.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pieczarek z cebulką, kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi grzybami z cebulką.
  • Wierzch potrawy smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy ok. 10 min w piekarniku, aż ser się stopi.