Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kurczak zapiekany po kowalsku to pomysł na sycące danie, które zadowoli nawet kowala po pracy. Kurczak w towarzystwie pieczarek, cebulki, a także sosu majonezowo-keczupowego nabiera charakteru i smaku. Doskonała potrawa, łatwa do przyrządzenia i niedroga.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
- olej do smażenia + łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Smażymy cebulę i grzyby na tłuszczu po smażeniu mięsa, do odparowania wody, przyprawiamy curry, solą i pieprzem.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pieczarek z cebulką, kładziemy kurczaka i przykrywamy pozostałymi grzybami z cebulką.
- Wierzch potrawy smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem posypujemy startym serem.
- Zapiekamy ok. 10 min w piekarniku, aż ser się stopi.