Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną

2018-01-11
Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną
Autor: thinkstockphotos.com Kartoflak - rodzaj wysokokalorycznego placka ziemniaczanego na niepogodę.
łatwy
30 min
4

Kartoflak to właściwie ziemniaczany placek, śląska odmiana klasycznej babki ziemniaczanej. Piecze się go w blasze stąd jego druga nazwa blacharz. W innych regionach Polski znany także pod nazwą bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, a nawet kniaź. Placek ziemniaczany w stylu śląskim to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki: kawałka boczku i pętka kiełbasy. Tradycyjnie śląskie danie musi być przede wszystkim wysokoenergetyczne. 

Składniki

ok. 2 kg ziemniaków

4 jajka

50 g słoniny

100 g boczku

150 g kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

4 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól

pieprz

2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej do posmarowania blachy do pieczenia

 

Do przybrania:

50 g boczku

1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić.

Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

Do ziemniaczanej masy dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać.

Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.

Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1,5 godziny.

Podawać pokrojony na zgrabne kwadraty i polany zrumienionym boczkiem z cebulą.