Kartoflak: przepis na śląską babkę ziemniaczaną
2021-11-11

łatwy
30 min
4
Kartoflak to właściwie ziemniaczany placek, śląska odmiana klasycznej babki ziemniaczanej. Piecze się go w blasze stąd jego druga nazwa blacharz. W innych regionach Polski znany także pod nazwą bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, a nawet kniaź. Placek ziemniaczany w stylu śląskim to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki: kawałka boczku i pętka kiełbasy. Tradycyjnie śląskie danie musi być przede wszystkim wysokoenergetyczne.
SKŁADNIKI
- ok. 2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 50 g słoniny
- 100 g boczku
- 150 g kiełbasy zwyczajnej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do posmarowania blachy do pieczenia
- Do przybrania:
- 50 g boczku
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić.
- Cebule pokroić w kostkę, dorzucić do słoniny z boczkiem. Smażyć, aż wszystko się zrumieni.
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Odcisnąć wodę, odlać do miseczki. Gdy woda się odstoi – wylać ją, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
- Do ziemniaczanej masy dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać.
- Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać.
- Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 1,5 godziny.
- Podawać pokrojony na zgrabne kwadraty i polany zrumienionym boczkiem z cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?