Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gyros wieprzowy zjednał sobie nasze apetyty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje zapiekane z makaronem i warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie jest pyszne i sycące.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu, krótkie
- 500 g mięsa łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 papryki ( papryki )
- 1 średnia cukinia
- 1 pęczek cebuli dymki
- 200 g pomidorów cherry
- 100 ml śmietany
- 300 ml wody
- 150 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka mąki lub więcej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- Mięso pokrój na paski, oprósz przyprawą gyros i odstaw.
- Warzywa umyj i oczyść, pokrój pomidorki na pół, cukinię w półplasterki, cebulę razem ze szczypiorkiem w krążki, paprykę na paski.
- Podsmaż mięso na gorącym oleju, następnie wyjmij i odłóż na bok.
- Na patelnię dodaj warzywa, smaż do chwili, gdy zmiękną, a następnie ponownie dodaj mięso, posyp mąką, krótko podsmaż i dodaj 300 ml wody i śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
- W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami naprzemiennie: makaron, usmażone mięso razem z warzywami oraz 2/3 sera. Posyp resztą sera na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie górne / dolne 200 °, konwekcja 175 °, ustawienie gazu 3) przez około 20 minut.