Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

2021-03-29
Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i papryką
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Gyros wieprzowy zjednał sobie nasze apetyty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje zapiekane z makaronem i warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie jest pyszne i sycące.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu, krótkie
  • 500 g mięsa łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 papryki ( papryki )
  • 1 średnia cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 200 g pomidorów cherry
  • 100 ml śmietany
  • 300 ml wody
  • 150 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki lub więcej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  • Mięso pokrój na paski, oprósz przyprawą gyros i odstaw. 
  • Warzywa umyj i oczyść, pokrój pomidorki na pół, cukinię w półplasterki, cebulę razem ze szczypiorkiem w krążki, paprykę na paski. 
  • Podsmaż mięso na gorącym oleju, następnie wyjmij i odłóż na bok.
  • Na patelnię dodaj warzywa, smaż do chwili, gdy zmiękną, a następnie ponownie dodaj mięso, posyp mąką, krótko podsmaż i dodaj 300 ml wody i śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku.
  • W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami naprzemiennie: makaron, usmażone mięso razem z warzywami oraz 2/3 sera. Posyp resztą sera na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku (grzanie górne / dolne 200 °, konwekcja 175 °, ustawienie gazu 3) przez około 20 minut.