Grecka musaka: przepis

2016-10-31
Grecka musaka: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Musaka to zdrowe, choć kaloryczne danie - warto ją jeść ze względu na prozdrowotne walory bakłażana
łatwy
50 min
4

Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa z sosem pomidorowym. Warto ją przygotowywać od czasu do czasu, bo bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje, które neutralizują szkodliwy wpływ bogatych w cholesterol składników (mięso, ser). Błonnika ma o połowę więcej niż np. jabłka!

 

Składniki

3 bakłażany (80 dag)

1/2 kg pomidorów

1 spora cebula

4 ząbki czosnku

1/2 kg mięsa mielonego (drobiowego)

100 ml oliwy

150 ml białego wytrawnego wina

5 dag tartego parmezanu

łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki cynamonu

po łyżce masła i mąki

250 ml mleka

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażany pokrój w plastry 1/2 cm, posól i odstaw. Gdy zaczną puszczać sok, osusz je papierowym ręcznikiem i podsmaż na połowie oliwy na złoto.

Na drugiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem, usmaż.

Wlej wino, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś pod przykryciem 15 minut.

W rondelku rozpuść masło, mieszając, wsyp mąkę. Gdy lekko ściemnieje, wlej zimne mleko, mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

W natłuszczonej brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa.

Na wierzchu połóż plastry bakłażana, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.