Grecka musaka: przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa z sosem pomidorowym. Warto ją przygotowywać od czasu do czasu, bo bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje, które neutralizują szkodliwy wpływ bogatych w cholesterol składników (mięso, ser). Błonnika ma o połowę więcej niż np. jabłka!
SKŁADNIKI
- 3 bakłażany (80 dag)
- 1/2 kg pomidorów
- 1 spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego (drobiowego)
- 100 ml oliwy
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 5 dag tartego parmezanu
- łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki cynamonu
- po łyżce masła i mąki
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokrój w plastry 1/2 cm, posól i odstaw. Gdy zaczną puszczać sok, osusz je papierowym ręcznikiem i podsmaż na połowie oliwy na złoto.
- Na drugiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem, usmaż.
- Wlej wino, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś pod przykryciem 15 minut.
- W rondelku rozpuść masło, mieszając, wsyp mąkę. Gdy lekko ściemnieje, wlej zimne mleko, mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
- W natłuszczonej brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa.
- Na wierzchu połóż plastry bakłażana, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180
o C.