Francki w cieście francuskim: śląskie frankfuterki zawijane w ciasto

Francki w cieście francuskim: śląskie frankfuterki zawijane w ciasto
Autor: mat. pras. BERGER Pyszne frankfuterki w maślanym cieście francuskim to doskonała przekąska śniadaniowa
łatwy
15 min
4

Francki to pieszczotliwa nazwa powszechnie ubóstwianych na Śląsku – frankfuterek. Choć frankfurterki mają swój rodowód we Frankfurcie nad Menem, silnie związane są ze śląską tradycją kulinarną. Pamiętam moją pierwszą podróż do teściów mieszkających w Jastrzębiu Zdroju, żadne rodzinne spotkanie, żadna towarzyska impreza, nie mogły się obyć bez talerza frankfuterek. Te cienkie kiełbaski przygotowane z najlepszych kawałków peklowanej wieprzowiny podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Frankfurterki idealnie zdają egzamin w rozgrzewającej diecie na chłodniejsze dni. Żur z frankfuterkami to jedno z tych śląskich dań, które na długo zapadają w naszą smakową pamięć. Ale frankfuterki pasują do także do innych aromatycznych, treściwych zup i kremów, przygotowanych na bazie sezonowych warzyw, z podsmażonymi na maśle kiełbaskami. Dobrze sprawdzą się także, jako składnik głównego posiłku – wzbogacając smak sytych dań jednogarnkowych w typie fasolki po bretońsku, albo sycącego leczo. 

Ciekawą alternatywą dla poszukiwaczy oryginalnych smaków będzie też tortilla z frankfurterkami i karmelizowaną cebulką czy kiełbaski nadziewane żółtym serem, zapieczone w boczku, z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Miłośników kuchni Półwyspu Apenińskiego nie zaskoczy także wykorzystanie frankfurterek do pizzy z sosem beszamelowym czy rozmaitych past.

Frankfurterki dobre są początek dnia. Świetnie smakują podane na śniadanie – z wody, z musztardą lub piekłem białego chrzanu lub zapieczone w cieście francuskim bądź drożdżowym. Taką bułeczkę z kiełbaską można zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. 

Frankfuterki zajmują szczególne miejsce w portfolio firmy Berger - producenta ślōnskich szpecyjałōw. Świeże i aromatyczne Frankfurterki, produkt charakterystyczny dla Górnego Śląska, to wysokogatunkowe mięso wieprzowe peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw. Do atutów kiełbasek marki Berger należy bez wątpienia najwyższa jakość, gwarantowana przez starannie dobrany surowiec, pochodzący od stałych i sprawdzonych dostawców. Produkt wyróżnia się także wyjątkowymi walorami smakowymi, z wyczuwalną nutą pieprzu i przypraw. Kiełbaski są pakowane w atmosferze ochronnej, dzięki temu nie wysychają i dłużej zachowują świeżość. 

Frankfuterki, ZM Berger, 29,90 zł/kg

 

Frankfuterki Ślōnskie Szpecyjały

Producent: ZM Berger
Cena detaliczna brutto: ok. 29,90 zł/kg
Gramatura: ok. 500-700 g (paczka)
Opakowanie: MAP

 

 

Zakłady Mięsne Berger to działający na rynku od 1983 roku producent i dystrybutor ślōnskich szpecyjałōw - wysokiej jakości mięs i wędlin, charakterystycznych dla regionu Górnego Śląska. Firma Berger zajmuje się kompleksowo procesem tworzenia swoich wyrobów – od współpracy ze sprawdzonymi dostawcami półtusz wysokiej klasy po sprzedaż hurtową i detaliczną towarów. Najważniejszym ogniwem dystrybucji produktów Zakładów Mięsnych Berger są rozsiane w całym rejonie Górnego i Dolnego Śląska własne sklepy firmowe. 
Więcej informacji na: www.berger.biz.pl

SKŁADNIKI

  • 1 paczka Frankfurterek marki Berger
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie pokroić na małe kwadraty.
  • Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć.
  • Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej