Dzień pizzy 9.02 - jak zrobić dobre ciasto na pizzę?

przepis_na_pizze_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Idealna pizza ma ciasto, które po ukrojeniu nie łamie się i nie ugina pod farszem.
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na cienkie, chrupiące ciasto na pizzę, które bez problemu można przygotować w domowej kuchni. Efekt? Włoska pizza - palce lizać. Wystarczy dobrać ulubione dodatki.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuść całkowicie w 60 ml wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki. Mieszankę odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosła.
  • Resztę mąki przesiej i wymieszaj z łyżeczką soli.
  • Do wgłębienia w mące wlej powoli drożdże, ciepłą wodę oraz oliwę. Gotowe ciasto musi wyrosnąć pod ściereczką (około godziny) .
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa duże, bądź trzy średnie placki, obsypując co jakiś czas mąką.
  • Gotowe cienkie koła lub prostokąty ułóż na blaszce posmarowanej oliwą i odstaw na pół godziny.
  • Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, dodaj mozzarellę albo starty żółty ser  i inne ulubione składniki.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 15 minut.
Olga Karaban
więcej