Dzień pizzy 9.02 - jak zrobić dobre ciasto na pizzę?
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Podajemy przepis na cienkie, chrupiące ciasto na pizzę, które bez problemu można przygotować w domowej kuchni. Efekt? Włoska pizza - palce lizać. Wystarczy dobrać ulubione dodatki.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 15 g drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuść całkowicie w 60 ml wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki. Mieszankę odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosła.
- Resztę mąki przesiej i wymieszaj z łyżeczką soli.
- Do wgłębienia w mące wlej powoli drożdże, ciepłą wodę oraz oliwę. Gotowe ciasto musi wyrosnąć pod ściereczką (około godziny) .
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa duże, bądź trzy średnie placki, obsypując co jakiś czas mąką.
- Gotowe cienkie koła lub prostokąty ułóż na blaszce posmarowanej oliwą i odstaw na pół godziny.
- Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, dodaj mozzarellę albo starty żółty ser i inne ulubione składniki.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 15 minut.