Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną - jesienne super food

2021-03-29
Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną - jesienne super food
Autor: Shutterstock Proste i pyszne danie - prawie bez tłuszczu, z dużą ilością błonnika, to dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną
łatwy
30 min
4

Dynia zapiekana z kurczakiem i żurawiną to pożywne danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Idealne na jesienne i zimowe chłodne dni. Nakarmi ciało, rozpieści  zmysły, doda zdrowia. Łatwo  przygotować, miło zjeść.

 Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 dynia piżmowa
  • 20 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag  tartego parmezanu (można zastąpić innym, ostrym w smaku serem)
  • sól, pieprz i oregano do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne. Łyżką wyjąć miąższ, tworząc z dyni naczynie do zapiekania.
  • Kurczaka pokroić na małe kawałki, wymieszać z przyprawami, napełnić tak przygotowanym farszem wydrążone połówki dyni.
  • Na wierzchu posypać miąższem dyni  pokrojonym w kostkę, wymieszanym z serem.
  • Piec ok 40 minut, w temperaturze 180ºC.