Zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smakowity sposób na wykorzystanie kopytek. Zapieczone pod pysznym sosem i przyprawione pomidorami smakują obłędnie. Danie możesz również przygotować z gotowych klusek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
pyszne zapiekanki! sprawdź TU>>>
SKŁADNIKI
- 500 g gotowych kopytek
- 1 małe opakowanie pomidorków cherry
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- 2 małe opakowanie śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka mąki
- świeży lub suszony tymianek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z masła i mąki zrobić zasmażkę i cały czas mieszając dodać do niej śmietanę i bulion. Chwilkę podgrzewać, po czym dodać 2/3 startego sera, wymieszać i doprawić.
- Kopytka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i posypać serem. Wstawić do piekarnika na 15 minut (200 st.C.).
- Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidorki, przesmażyć. Powstałym sosem polać upieczoną zapiekankę, całość posypać tymiankiem.