Cykoria pod beszamelem - zapiekana z szynką albo boczkiem: prosty przepis
Cykoria pod beszamelem to absolutna klasyka gatunku - tak podaje się to warzywo na całym świecie! Cykoria to świetny zamiennik sałaty - szczególnie w czasie zimy. Ponadto dobrze zaspokaja apetyt i czujemy się syci. Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem to prosty sposób na wykorzystanie walorów tego warzywa. Podajemy prosty przepis na pieczoną cykorię!
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
Cykoria to pyszny składnik sałatek. Dzięki lekkiej goryczy nadaje im specyficznego smaku. Na rynku dostępna jest od listopada do wczesnej wiosny. Najlepsze są te małe w kolorze białym i ze zwiniętymi listkami. Co ciekawe cykorię powinno się hodować bez dostępu światła. Przed posiekaniem należy ją dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć wówczas nie straci swojego charakterystycznego gorzkiego smaku.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny sos beszamelowy!
SKŁADNIKI
- 5 małych cykorii
- ok. 2 łyżek masła
- 10 plastrów szynki parmeńskiej albo boczku
- 1/2 l mleka
- 2,5 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)
- 25 dag sera żółtego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną i opłukaną cykorię przekroić na połówki. Gorzkawe głąby ze środka usunąć. Włożyć na 3 minuty do osolonego wrzątku. Odsączyć, a następnie polewać zimną wodą. Odstawić na durszlaku.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podsmażyć.
- Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić i gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz połowę startego sera, dobrze wymieszać ze sobą składniki.
- Cykorię zawijać w boczek lub szynkę. Formę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim cykorię i polać sosem.
- Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia posypać serem. Danie jest gotowe, gdy ser się zarumieni.