Cykoria pod beszamelem - zapiekana z szynką albo boczkiem: prosty przepis

2021-03-29
Cykoria z szynką albo boczkiem zapiekana pod beszamelem: prosty przepis
Autor: Shutterstock Cykoria zapiekana pod sosem beszamelowym  to świetny pomysł na kolację czy lunch
średni
35 min
4

Cykoria pod beszamelem to absolutna klasyka gatunku -  tak podaje się to warzywo na całym świecie! Cykoria to świetny zamiennik sałaty - szczególnie w czasie zimy. Ponadto dobrze zaspokaja apetyt i czujemy się syci. Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem to prosty sposób na wykorzystanie walorów tego warzywa. Podajemy prosty przepis na pieczoną cykorię!

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

Cykoria to pyszny składnik sałatek. Dzięki lekkiej goryczy nadaje im specyficznego smaku. Na rynku dostępna jest od listopada do wczesnej wiosny. Najlepsze są te małe w kolorze białym i ze zwiniętymi listkami. Co ciekawe cykorię powinno się hodować bez dostępu światła. Przed posiekaniem należy ją dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć wówczas nie straci swojego charakterystycznego gorzkiego smaku.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny sos beszamelowy!

SKŁADNIKI

  • 5 małych cykorii
  • ok. 2 łyżek masła
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej albo boczku
  • 1/2 l mleka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej)
  • 25 dag sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną i opłukaną cykorię przekroić na połówki. Gorzkawe głąby ze środka usunąć. Włożyć na 3 minuty do osolonego wrzątku. Odsączyć, a następnie polewać zimną wodą. Odstawić na durszlaku.
  • Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podsmażyć.
  • Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić i gotować ok. 5 minut na niewielkim ogniu.
  • Zdjąć z ognia, dodać śmietanę oraz połowę startego sera, dobrze wymieszać ze sobą składniki.
  • Cykorię zawijać w boczek lub szynkę. Formę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim cykorię i polać sosem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia posypać serem. Danie jest gotowe, gdy ser się zarumieni.