Conchiglione z wieprzowiną
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wielkie muszle makaronowe zwane conchiglione zostały stworzone by je nadziewać. Oto przepis na pyszne conchiglione nadziewane mięsem, pomidorami i oliwkami. Danie godne smakosza!
SKŁADNIKI
- 5 łyżek oliwy
- cebula
- 100 g oliwek kalamata bez pestek
- papryczka chilli
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 300 g przecieru pomidorowego
- sól
- 400 g dużych muszli conchiglione
- 1/2 pęczka bazylii
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój oliwki na pół.
- Wrzuć cebulę i oliwki do rondla z rozgrzaną oliwą. Smaż około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wyjmij pestki z papryczki i posiekaj ją. Pokrój suszone pomidory i wieprzowinę. Wrzuć je do rondla. Obsmaż mięso przez 6 minut, co jakiś czas mieszając.
- Przypraw solą i dodaj posiekaną bazylię.
- Ułóż część potrawki na spód naczynia żaroodpornego.
- Ugotuj makaron al dente. Odcedzone muszle ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wypełnij je potrawką.
- Posyp całość parmezanem. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
- Piecz w temp 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut do zrumienienia wierzchu.