Conchiglione z wieprzowiną

2021-03-29
Conchiglione z wieprzowiną
Autor: Shutterstock Makaronowe muszle są idealne do nadziewania i zapiekania
łatwy
30 min
4

Wielkie muszle makaronowe zwane conchiglione zostały stworzone by je nadziewać. Oto przepis na pyszne conchiglione nadziewane mięsem, pomidorami i oliwkami. Danie godne smakosza!

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek oliwy
  • cebula
  • 100 g oliwek kalamata bez pestek
  • papryczka chilli
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • 400 g dużych muszli conchiglione
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój oliwki na pół.
  • Wrzuć cebulę i oliwki do rondla z rozgrzaną oliwą. Smaż około 2 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wyjmij pestki z papryczki i posiekaj ją. Pokrój suszone pomidory i wieprzowinę. Wrzuć je do rondla. Obsmaż mięso przez 6 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Przypraw solą i dodaj posiekaną bazylię.
  • Ułóż część potrawki na spód naczynia żaroodpornego.
  • Ugotuj makaron al dente. Odcedzone muszle ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wypełnij je potrawką.
  • Posyp całość parmezanem. Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w temp 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 5 minut do zrumienienia wierzchu. 
Redakcja
więcej