Co zrobić z kapustą z grzybami po świętach? Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą z grzybami
Nie masz pomysłu co zrobić ze świąteczną kapustą z grzybami? Podpowiadamy, jak zrobić z niej szybkie smaczne i błyskawiczne danie - na obiad lub sylwestrową domówkę. Zobacz nasz przepis na paszteciki z ciasta francuskiego - tanie i proste w przygotowaniu!
Kapusta z grzybami - co z niej można zrobić?
Kapusta z grzybami, jaką zazwyczaj serwujemy na Wigilię, czasami nam się nudzi, albo przygotowujemy jej zbyt dużo. By to pyszne i zdrowe danie się nie zmarnowało możemy z powodzeniem i łatwo zmienić je winne dania. Najprostszym są paszteciki z ciasta francuskiego, ale można tez taką kapustą wypełnić naleśniki i zrobić z nich pyszne krokiety, można też nadziać nią pierogi, ugotować je i zamrozić - będą jak znalazł , gdy zatęsknimy za nimi. Kapusta wigilijna może też być podstawą pysznego bigosu, gdy wzbogacimy ją o dodatki mięsne, a także (choć nieobowiązkowo) wymieszamy z kapustą białą. Kapustę w grzybami można też po prostu zamrozić i zjeść za jakiś czas niekoniecznie w świątecznych okolicznościach.
SKŁADNIKI
- 500 g wigilijnej kapusty z grzybami
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwiń na stolicy, posyp mąką i lekko rozwałkuj. Ostrym nożem pokrój na kwadraty o boku około 15 cm.
- Na każdy kawałek nałóż około 1,5 łyżki kapusty. Następnie złóż kwadrat w trójkąt, sklej brzegi smarując je roztrzepanym jajkiem i połóż na blachę wyłożoną pergaminem.
- Paszteciki piecz około 20 minut w 200ºC. Po około 5 minutach posmaruj roztrzepanym jajkiem.