Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Babka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem to doskonałe danie obiadowe nie tylko w odświętny dzień.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i zrumienić na patelni. Dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.
- Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową).