Uszka z kapustą i suszonymi grzybami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na uszka z suszonymi grzybami przyda się podczas przygotowań do świąt. Uszka z kapustą i grzybami to tradycyjny dodatek wigilijnego barszczu. Jak je zrobić? Podajemy przepis na smaczne uszka z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI
- Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 średniej wielkości cebule
- sól, pieprz
- oliwa lub olej lniany
- łyżka tartej bułki
- Ciasto:
- 1/2 kg maki pszennej
- czuba ta łyżeczka soli
- ciepła woda (około szklanki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby opłukać. Zalać wrzątkiem, odstawić na kilkanaście minut, późnej ugotować do miękkości. Odcedzić, a w wodzie, w której się gotowały, ugotować kapustę.
- Odcedzoną i odciśniętą kapustę drobno posiekać; dodać pokrojone w paseczki grzyby.
- Na oliwie lub oleju podsmażyć posiekaną cebulę; dodać kapustę z grzybami, tartą bułkę, sól, pieprz, odrobinę maggi do smaku. Całość smażyć przez chwile na dużym ogniu. Przełożyć do miski, uklepać i odstawić do wystygnięcia.
- Przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól; zrobić zagłębienie i wlać trochę ciepłej wody. Wyrobić dość twarde ciasto. Przykryć je i odstawić na 20 minut.
- Ciasto cienko rozwałkować.
- Z ciasta wycinać niewielkie kwadraty. Na środek nakładać łyżeczką dość duże porcje farszu. Formować uszka.
- Uszka gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyciągnąć, gdy wypłyną na wierzch.