Uszka: przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami. Jednak nie we wszystkich domach są te same dania wigilijne. Każdy region Polski ma swoje specjalności. Uszka z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. Podajemy je z wigilijnym czystym barszczem.
Zobacz, jak łatwo przygotować uszka do wigilijnego barszczu:
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- szklanka suszonych prawdziwków
- cebula
- 2-3 łyżki oleju pieprz, sól
- 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka oliwy
- sól
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć i namoczyć grzyby, ugotować, posiekać.
- Kapustę ugotować, osączyć, posiekać.
- Posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie, dodać kapustę i grzyby, dusić razem przez pół godziny.
- Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i sklejać.
- Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia. Uszka gotować przez trzy minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.