Uszka: przepis na Wigilię

2021-03-29
Magda Lewandowska
Uszka kombinowane
Autor: Shutterstock Uszka z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami dodajemy do czystego barszczu.
łatwy
40 min
4

Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami. Jednak nie we wszystkich domach są te same dania wigilijne. Każdy region Polski ma swoje specjalności. Uszka z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są dość pracochłonne, ale bardzo smaczne. Podajemy je z wigilijnym czystym barszczem.

 Zobacz, jak łatwo przygotować uszka do wigilijnego barszczu:

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • szklanka suszonych prawdziwków
  • cebula
  • 2-3 łyżki oleju pieprz, sól
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oliwy
  • sól
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć i namoczyć grzyby, ugotować, posiekać.
  • Kapustę ugotować, osączyć, posiekać.
  • Posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie, dodać kapustę i grzyby, dusić razem przez pół godziny.
  • Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać farsz i sklejać.
  • Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia. Uszka gotować przez trzy minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Magda Lewandowska