Ravioli z łososia z sosem kawiorowym: danie z TOP CHEF

2021-03-29
Ravioli z łososia z sosem kawiorowym: danie z TOP CHEF
Autor: Shutterstock Ravioli z kawiorem
łatwy
50 min
4

Oryginalnie to danie nazywało się agnolotti, ale jest to po prostu odmiana pierożków ravioli z łososiem i z sosem kawiorowym. Dzięki niemu Martin wygrał pierwszą edycję Top Chef. Jest to danie wykwintne, świąteczne i warto nim zaskoczyć gości. Efekt "łał" murowany!

 

SKŁADNIKI

  • 20 dag filetu z łososia
  • 10 dag sera mascarpone
  • gałązka tymianku
  • łyżka parmezanu
  • jajko
  • 10 dag mąki
  • łyżka oliwy
  • por (biała część)
  • 1 łyżka czarnego kawioru
  • 1 łyżka kawioru z łososia (dwa kolory kawioru będą bardziej dekoracyjne, ale można użyć tylko jednego rodzaju)
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia pieczemy z tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie mielimy go w maszynce.
  • Mascarpone mieszamy z łososiem i parmezanem, solą i pieprzem.
  • Razem ugniatamy jajko, mąkę i oliwę w celu uzyskania ciasta. Tak utworzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy 6 cm. Na koło nakładamy farsz, a na całość kładziemy kolejne koło i zamykamy.
  • Na patelni smażymy na niewielkiej ilości masła por, które pocięliśmy w piórka. Do tego dodajemy kawior i śmietankę.
  • We wrzątku gotujemy pierożki przez 5 minut i dodajemy do sosu.