Ravioli z łososia z sosem kawiorowym: danie z TOP CHEF
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Oryginalnie to danie nazywało się agnolotti, ale jest to po prostu odmiana pierożków ravioli z łososiem i z sosem kawiorowym. Dzięki niemu Martin wygrał pierwszą edycję Top Chef. Jest to danie wykwintne, świąteczne i warto nim zaskoczyć gości. Efekt "łał" murowany!
SKŁADNIKI
- 20 dag filetu z łososia
- 10 dag sera mascarpone
- gałązka tymianku
- łyżka parmezanu
- jajko
- 10 dag mąki
- łyżka oliwy
- por (biała część)
- 1 łyżka czarnego kawioru
- 1 łyżka kawioru z łososia (dwa kolory kawioru będą bardziej dekoracyjne, ale można użyć tylko jednego rodzaju)
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia pieczemy z tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie mielimy go w maszynce.
- Mascarpone mieszamy z łososiem i parmezanem, solą i pieprzem.
- Razem ugniatamy jajko, mąkę i oliwę w celu uzyskania ciasta. Tak utworzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła o średnicy 6 cm. Na koło nakładamy farsz, a na całość kładziemy kolejne koło i zamykamy.
- Na patelni smażymy na niewielkiej ilości masła por, które pocięliśmy w piórka. Do tego dodajemy kawior i śmietankę.
- We wrzątku gotujemy pierożki przez 5 minut i dodajemy do sosu.