Pierogi z twarogiem i szpinakiem - przepis

2016-10-07
miesięcznik Zdrowie
Pierogi z twarogiem i szpinakiem
Autor: thinkstockphotos.com Jeśli szpinak nie należy do Twoich ulubionych warzyw, skuś się na pierogi ze szpinakiem - szybko zmienisz zdanie!
średni
30 min
4

Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane koperkiem. Sprawdź, jak je zrobić! Podajemy przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.

Składniki

15 dag chudego twarogu

30 dag szpinaku

szklanka (15 dag) mąki pszennej

małe jajko

łyżeczka oleju rzepakowego lub masła

łyżka koperku

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Szpinak ugotuj i zmiel z dodatkiem twarogu, dopraw do smaku solą. Nadzienie powinno być gęste.

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj jajko i letnią wodę (ok. 60 ml), posól.

Ciasto zarób nożem, następnie wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i jednolite.

Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego krążki.

Na przygotowane krążki nakładaj nadzienie, a następnie zlepiaj pierogi.

Ugotowane pierogi podawaj z masłem lub olejem, posyp koperkiem.

miesięcznik Zdrowie