Pierogi z twarogiem i szpinakiem - przepis

miesięcznik Zdrowie
Pierogi z twarogiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock.com Pierogi z twarogiem i szpinakiem
średni
30 min
4

Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane koperkiem. Sprawdź, jak je zrobić! Podajemy przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.

SKŁADNIKI

  • 15 dag chudego twarogu
  • 30 dag szpinaku
  • szklanka (15 dag) mąki pszennej
  • małe jajko
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
  • łyżka koperku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak ugotuj i zmiel z dodatkiem twarogu, dopraw do smaku solą. Nadzienie powinno być gęste.
  • Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj jajko i letnią wodę (ok. 60 ml), posól.
  • Ciasto zarób nożem, następnie wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i jednolite.
  • Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego krążki.
  • Na przygotowane krążki nakładaj nadzienie, a następnie zlepiaj pierogi.
  • Ugotowane pierogi podawaj z masłem lub olejem, posyp koperkiem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
miesięcznik Zdrowie