Pierogi z twarogiem i szpinakiem - przepis
2021-10-10
średni
30 min
4
Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane koperkiem. Sprawdź, jak je zrobić! Podajemy przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.
SKŁADNIKI
- 15 dag chudego twarogu
- 30 dag szpinaku
- szklanka (15 dag) mąki pszennej
- małe jajko
- łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
- łyżka koperku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak ugotuj i zmiel z dodatkiem twarogu, dopraw do smaku solą. Nadzienie powinno być gęste.
- Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj jajko i letnią wodę (ok. 60 ml), posól.
- Ciasto zarób nożem, następnie wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i jednolite.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego krążki.
- Na przygotowane krążki nakładaj nadzienie, a następnie zlepiaj pierogi.
- Ugotowane pierogi podawaj z masłem lub olejem, posyp koperkiem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?