Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

2021-03-29
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Autor: Shutterstock Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami możesz podać ze smażoną cebulką lub sosem
łatwy
60 min
4

Pierogi ruskie już się przejadły? Wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku i sycące pierogi z kaszą świetnie smakują zarówno gotowane jak i smażone, z cebulką lub sosem grzybowym. Podsuwamy przepis na doskonały farsz z kaszy gryczanej i idealne ciasto do pierogów. Spróbuj tej wersji - pierogi wychodzą naprawdę smaczne! 

Polecamy również inne przepisy na pierogi z kaszą gryczaną: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem orazPierogi z kaszą gryczaną.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 15 g drożdży
  • gorąca woda
  • sól
  •  
  • Składniki na farsz:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 40 dag pieczarek
  • cebula
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
  • Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, rozpuszczone drożdże w mleku i zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę aż do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką.
  • Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować około 3-5 minut.
Redakcja
więcej