Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pierogi ruskie już się przejadły? Wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku i sycące pierogi z kaszą świetnie smakują zarówno gotowane jak i smażone, z cebulką lub sosem grzybowym. Podsuwamy przepis na doskonały farsz z kaszy gryczanej i idealne ciasto do pierogów. Spróbuj tej wersji - pierogi wychodzą naprawdę smaczne!
Polecamy również inne przepisy na pierogi z kaszą gryczaną: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem orazPierogi z kaszą gryczaną.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 15 g drożdży
- gorąca woda
- sól
- Składniki na farsz:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 40 dag pieczarek
- cebula
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
- Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, rozpuszczone drożdże w mleku i zagniatając dolewać stopniowo gorącą wodę aż do uzyskania właściwej konsystencji.
- Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przykryć ściereczką.
- Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać szklanką krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować około 3-5 minut.