Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi

2018-05-29
Joanna Anczura
jak-zrobic-pierogi-z-bobem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak zrobić pierogi z bobem?
średni
40 min
4

Bób najchętniej jemy prosto z wody, wyłuskując z łupiny ugotowane ziarna. W tej najprostszej postaci bób jest idealną, zdrową przekąską. Warto go także potraktować jako bazę do potraw – np. pierogów. Jak zrobić pierogi z bobem?

Składniki

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, ok. 1 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli

½ kg bobu

100 g boczku wędzonego

łyżka oleju

cebula

łyżeczka cząbru

sól i pieprz do smaku

ewentualnie 100 g słoniny lub masła do kraszenia pierogów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i obrać z łupinek. Zmiksować blenderem na gładką masę. Cebulę obrać i posiekać, boczek wysmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do zmiksowanego boczku i wymieszać. Przyprawić solą, pierzem i cząbrem.

Zacznijmy od przepisu na ciasto. Klasyczne ciasto pierogowe przyrządza się na bazie mąki, wody i jajka. My proponujemy ciasto bez dodatku jajka, z mąki zaparzonej gorącym mlekiem. Jest łatwe do zagniatania i podatne na lepienie.

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą, zalać wrzącym mlekiem. Mieszać drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie mleko, nieco przestudzić i zagnieść.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać, podsypując mąką, aż osiągnie pożądaną konsystencję (powinno być gęste, ale elastyczne).

Podzielić na 2-3 części i wałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm.

Wykroić szklanką krążki na pierogi.

Na wykrojone z ciasta krążki nakładać po łyżeczce farszu z bobu i dokładnie zlepiać brzegi. Jeśli ciasto nieco przeschło i z trudem się lepi, brzegi ciasta przed zlepieniem warto zwilżyć wodą.

Gotowe pierogi wrzucać na osoloną wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzić, wyłożyć na półmisek.

Pierogi z bobem okrasić wysmażoną słoniną, olejem lub stopionym masłem.

Farsz wegetariański przyrządzamy podobnie jak ten z boczkiem, lecz zamiast cebuli i boczku dodajemy do farszu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i łyżkę oleju. Czosnek dodajemy surowy, gdyż smażony robi się gorzki. Do tej wersji farszu pasuje świeży posiekany koperek (ok. 2 łyżek), którym przyprawiamy farsz zamiast cząbru. W wersji wegetariańskiej krasimy pierogi masłem lub olejem.