Klasyczne pierogi ruskie: sprawdzony przepis

2016-09-23
Pierogi ruskie - przepis na klasyczne pierogi ruskie
Autor: thinkstockphotos.com Warto nauczyć się robić pierogi ruskie - domowe są zawsze najzdrowsze
średni
40 min
4

Pierogi ruskie to klasyczne danie, które wbrew pozorom nie pochodzi z Rosji. Pierogi ruskie popularne są nie tylko w Polsce, ale i na Ukrainie. Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy i dobrania odpowiednich proporcji wszystkich składników. Podajemy przepis na tradycyjne pierogi ruskie.

Składniki

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

170 ml gorącej wody przegotowanej

1 łyżeczka soli

 

farsz:

500 g ugotowanych ziemniaków

300 g białego sera półtłustego

2 łyżki masła

1 cebula

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zetrzyj na tarce ziemniaki na farsz, dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, biały ser, masło, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wsyp w nie sól i wlej wodę. Dokładnie zagnieć ciasto.

Ciasto cienko rozwałkuj, posypując oszczędnie stolnicę mąką. Szklanką wytnij koła.

Na każdy okrąg wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi - możesz je dowolnie ozdobić.

Pierogi ruskie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną. Nadają się również do odsmażania i mrożenia.

Danie można podać z kwaśną śmietaną, masłem, podsmażoną cebulą lub skwarkami.