Klasyczne pierogi ruskie: sprawdzony przepis
2021-04-01
średni
40 min
4
Pierogi ruskie to klasyczne danie, które wbrew pozorom nie pochodzi z Rosji. Pierogi ruskie popularne są nie tylko w Polsce, ale i na Ukrainie. Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy i dobrania odpowiednich proporcji wszystkich składników. Podajemy przepis na tradycyjne pierogi ruskie.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 170 ml gorącej wody przegotowanej
- 1 łyżeczka soli
- farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego sera półtłustego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zetrzyj na tarce ziemniaki na farsz, dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, biały ser, masło, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wsyp w nie sól i wlej wodę. Dokładnie zagnieć ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkuj, posypując oszczędnie stolnicę mąką. Szklanką wytnij koła.
- Na każdy okrąg wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi - możesz je dowolnie ozdobić.
- Pierogi ruskie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną. Nadają się również do odsmażania i mrożenia.
- Danie można podać z kwaśną śmietaną, masłem, podsmażoną cebulą lub skwarkami.