Klasyczne pierogi ruskie: sprawdzony przepis

Pierogi ruskie - przepis na klasyczne pierogi ruskie
Autor: thinkstockphotos.com Warto nauczyć się robić pierogi ruskie - domowe są zawsze najzdrowsze
średni
40 min
4

Pierogi ruskie to klasyczne danie, które wbrew pozorom nie pochodzi z Rosji. Pierogi ruskie popularne są nie tylko w Polsce, ale i na Ukrainie. Ich przygotowanie wymaga pewnej wprawy i dobrania odpowiednich proporcji wszystkich składników. Podajemy przepis na tradycyjne pierogi ruskie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 170 ml gorącej wody przegotowanej
  • 1 łyżeczka soli
  •  
  • farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera półtłustego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zetrzyj na tarce ziemniaki na farsz, dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, biały ser, masło, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wsyp w nie sól i wlej wodę. Dokładnie zagnieć ciasto.
  • Ciasto cienko rozwałkuj, posypując oszczędnie stolnicę mąką. Szklanką wytnij koła.
  • Na każdy okrąg wyłóż łyżkę farszu. Zlep brzegi - możesz je dowolnie ozdobić.
  • Pierogi ruskie gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną. Nadają się również do odsmażania i mrożenia.
  • Danie można podać z kwaśną śmietaną, masłem, podsmażoną cebulą lub skwarkami.