Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na mrożone pierożki po świętach

2021-01-04
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na mrożone pierożki po świętach
Autor: Shutterstock Ocalone po świętach uszka po zapieczeniu w śmietanie stają się wyśmienitym daniem
łatwy
15 min
4

Mrożone uszka zapieczone w śmietanie to  przepis na gotowe pierożki z piekarnika. Będzie potrzebować ugotowanych i zamrożonych uszek lub pierogów. Tak, właśnie tych, które zamroziliście zaraz po świętach. Teraz będą jak znalazł. Zrobicie z nich eleganckie danie!

Składniki

600 g mrożonych uszek gotowych, z grzybami lub z mięsem lub pierogów z mięsem lub z ruskim nadzieniem

200 ml śmietany 18%

200 ml wody

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oleju

50 g sera żółtego startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

Nie ma potrzeby rozmrażać uszka. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie zamrożone uszka. Smażcie do zrumienienia.

Przełożyć usmażone uszka do 2 indywidualnych naczynek do zapiekania lub do jednego większego.

Śmietanę wymieszać z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli śmietana jest rzadka, można dodać mniej wody. Przyprawić solą i pieprzem. 

Śmietaną zalać pierożki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C.

Na 5 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posypać tartym serem. 

Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby danie nieco przestygło. Podawać z kieliszkiem białego wina!