Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na mrożone pierożki po świętach

Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na mrożone pierożki po świętach
Autor: Shutterstock Ocalone po świętach uszka po zapieczeniu w śmietanie stają się wyśmienitym daniem
łatwy
15 min
4

Mrożone uszka zapieczone w śmietanie to  przepis na gotowe pierożki z piekarnika. Będzie potrzebować ugotowanych i zamrożonych uszek lub pierogów. Tak, właśnie tych, które zamroziliście zaraz po świętach. Teraz będą jak znalazł. Zrobicie z nich eleganckie danie!

SKŁADNIKI

  • 600 g mrożonych uszek gotowych, z grzybami lub z mięsem lub pierogów z mięsem lub z ruskim nadzieniem
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g sera żółtego startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.
  • Nie ma potrzeby rozmrażać uszka. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie zamrożone uszka. Smażcie do zrumienienia.
  • Przełożyć usmażone uszka do 2 indywidualnych naczynek do zapiekania lub do jednego większego.
  • Śmietanę wymieszać z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli śmietana jest rzadka, można dodać mniej wody. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Śmietaną zalać pierożki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posypać tartym serem. 
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby danie nieco przestygło. Podawać z kieliszkiem białego wina!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej