Zrób nalewkę bożonarodzeniową z cytrusów i suszonych owoców – aromat świąt w butelce

Zrób nalewkę bożonarodzeniową z cytrusów i suszonych owoców – aromat świąt w butelce
Autor: Anna Sowul/ Shutterstock Bakalie i cytrusy na Boże Narodzenie to klasyka przekąsek, A gdyby tak zamknąć ich smaki w butelkach?
łatwy
45 min
6

Nalewka bożonarodzeniowa z cytrusów i suszonych owoców to kwintesencja świątecznego smaku i zapachu. Aromatyczna, lekko korzenna, z nutą miodu i cytrusowej świeżości — rozgrzewa, koi i wprowadza w świąteczny nastrój już od pierwszego łyku. Przygotujesz ją bez trudu z łatwo dostępnych składników, a po kilku tygodniach nabierze głębi i elegancji. To idealny trunek na zimowe wieczory i świetny pomysł na domowy, pachnący prezent pod choinkę.

Nalewka bożonarodzeniowa - smak świąt w butelce

Nalewka bożonarodzeniowa z cytrusów i suszonych owoców to esencja zimowego klimatu zamknięta w butelce. Pachnie świętami – pomarańczami, cynamonem, goździkami i miodem. Już jeden kieliszek potrafi przenieść w nastrój grudniowych wieczorów, kiedy za oknem mróz, a w domu ciepło i blask świec. To domowy trunek, który łączy w sobie smak tradycji i odrobinę luksusu.

Poza wyjątkowym aromatem, nalewka ma też swoje zalety zdrowotne. Cytrusy dostarczają naturalnej witaminy C, która wspiera odporność w chłodne dni, a bakalie – suszone morele, figi czy rodzynki – są bogate w błonnik i mikroelementy, wzmacniające organizm w zimowym okresie. Dodatek miodu i przypraw korzennych działa rozgrzewająco i poprawia samopoczucie, czyniąc z nalewki nie tylko świąteczny rarytas, ale też naturalne wsparcie dla zdrowia.

Warto przygotować ją wcześniej, by do świąt nabrała głębi i aksamitnej słodyczy. Dobrze zamknięta i przechowywana w chłodnym miejscu, zachwyci smakiem jeszcze długo po Bożym Narodzeniu – w sam raz na długie, zimowe wieczory.

SKŁADNIKI

  • 150 g śliwek suszonych - zwykłych, nie wędzonych
  • 150 g moreli suszonych, najlepiej nie siarkowanych
  • 150 g daktyli suszonych
  • 150 g fig suszonych
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 100 g drobnych rodzynek 
  • 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 100 g orzechów włoskich sparzonych i obranych ze skórki
  • 100g migdałów obranych ze skórki
  • 10 łyżek miodu
  • 1-2 kawałki cynamonu dł. 5-8 cm
  • 10 ziaren kardamonu
  • 1 laska wanilii 
  • 10 goździków
  • litr spirytusu 96%
  • litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce cytrusowe myjemy, sparzamy wrzątkiem, pozostawiamy do osuszenia i wystygnięcia. Kroimy w centymetrowe plastry.
  • Kroimy umyty imbir.
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do słoja.
  • Miód rozpuszczamy w wodzie, mieszamy ze spirytusem.
  • Dodajemy do słoja przyprawy i zalewamy całość alkoholem.
  • Pozostawiamy całość na 4-6 tygodni. Słojem wstrząsamy od czasu do czasu. 
  • Przed świętami nalewkę zlewamy i cieszymy się jej smakiem. 
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej