Wytrawna nalewka z orzechów włoskich

2018-06-08
Wytrawna nalewka z orzechów włoskich
Autor: Shutterstock Nalewka z orzechów włoskich to naturalny lek na dolegliwości żołądkowe
łatwy
30 min
4

Nalewka z orzechów włoskich jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Sprawdź, jak zrobić domową nalewkę orzechową na spirytusie. Do smaku możesz dodać odrobinę wanilii. 

Składniki

1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)

10-15 dag cukru

250 ml wódki

250 ml spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki (najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż młode orzechy barwią ręce). Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok.

Dodać wódkę i spirytus, miksturę odstawiamy na 2-3 tygodnie.

Po tym czasie odcedzić nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlać do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii do smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.