Wytrawna nalewka z orzechów włoskich
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nalewka z orzechów włoskich jest wprost niezastąpionym lekiem na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Sprawdź, jak zrobić domową nalewkę orzechową na spirytusie. Do smaku możesz dodać odrobinę wanilii.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich (w zielonych łupinach)
- 10-15 dag cukru
- 250 ml wódki
- 250 ml spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy wraz z łupinami pokroić na plasterki (najlepiej kroić w gumowych rękawiczkach, gdyż młode orzechy barwią ręce). Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok.
- Dodać wódkę i spirytus, miksturę odstawiamy na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie odcedzić nalewkę (najlepiej przez gazę) i zlać do butelek. Można dodać niewielką ilość wanilii do smaku.