Wyciskany sok malinowy - przepis na domowy sok z malin
2022-07-27
łatwy
30 min
4
Podstawową zasadą otrzymania soku malinowego najwyższej jakości jest wybranie do niego najświeższych owoców. Podajemy przepis wyciskany sok z malin. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- maliny
- cukier (15 dag cukru na litr powstałego soku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać, nie myć.
- Wycisnąć sok w sokowirówce, a następnie zarówno owoce, jak i ich pozostałości przelać do garnka.
- Zalać taką ilością wody, aby przykryła wytłoczyny z malin. Zagotować.
- Po przestudzeniu odcedzić, używając do tego sitka wyłożonego gazą.
- Dodać cukier w proporcjach 15 dag cukru na litr soku. Cukier do soków dodaje się po uprzednim rozpuszczeniu go w wodzie.
- Soki bez pasteryzowania przechowywać w lodówce. Można też je zapasteryzować.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?