Wody smakowe, przepis na domowe orzeźwienie
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Wody smakowe sporządza się na bazie wód mineralnych z dodatkiem soków i owoców oraz ziół. Bez dodatku cukru. Takie wody nazywane są również wodami infuzowanymi, co oznacza, że owoce i zioła podczas maceracji (namaczania) oddają całe swoje bogactwo wodzie. Witamina C również rozpuszcza się w wodzie. Wody smakowe dobrze gaszą pragnienie, dostarczają niezbędnych witamin i mikroelementów, ale przede wszystkim są smaczne. To dobry napój na czas upalnego lata.
SKŁADNIKI
- woda mineralna
- cytryna, ogórek, mięta
- pomarańcza, bazylia
- grapefruit, rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do butelki włożyć zestawy: pocięte owoce i zioła.
- Uzupełnić wodą.
- Zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.