Wino z wiśni – przepis krok po kroku

Wino z wiśni
Autor: Shutterstock Polskie wiśnie są doskonałym owocem na nalewki, a także wina
średni
60 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne i soczyste wiśnie to doskonały surowiec do produkcji nie tylko nalewki, ale także wyśmienitego wina. Wino z wiśni to ciekawa i ekonomiczna alternatywa dla nalewki, oferująca równie bogaty i intensywny smak. Chcesz spróbować swoich sił w winiarstwie domowym? Oto szczegółowy przewodnik krok po kroku, jak przygotować pyszne wino z wiśni, które zachwyci twoje kubki smakowe.

Na wino (tak samo jak na nalewkę) wybieramy dojrzałe i zdrowe wiśnie. Doskonałymi odmianami będą tu: łutówka, nadwiślanka lub szklanka (stare odmiany).

Z pestkowaniem wiśni na wino jest podobnie jak w przypadku nalewki – jednym przeszkadza migdałowa goryczka z amigdaliny (notabene kwas pruski, czyli cyjanowodór, powstaje dopiero w wyniku rozkładu amigdaliny w organizmie), inni uważają, że wzbogaca ona smak trunku. Faktem jest, że pestki tłumią posmak drożdży i lekko konserwują wino, dlatego wiele osób pozostawia 20% pestek.

Z podanego tu przepisu powstanie ok. 10 l półwytrawnego wina wiśniowego o mocy ok. 10%. Jeśli ma być mocniejsze, wówczas należy dodać więcej cukru (2,8 kg) i mniej wody (3,5 l) oraz 1 g pożywki więcej.

Pod materiałem wideo znajdziecie więcej naszych wypróbowanych przepisów na przetwory z wiśni

SKŁADNIKI

  • 6 kg wiśni
  • 1,3 kg cukru
  • 5 l wody
  • 3 g pożywki
  • opakowanie drożdży winiarskich 
  • sprzęt:
  • słój
  • gąsior z rurką fermentacyjną
  • wężyk do zlewania wina
  • butelki na gotowe wino
  • korek do gąsiora i korki do butelek (przydaje się też korkownica)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i pozbawione ogonków wiśnie pestkujemy.
  • Wydrylowane owoce miażdżymy i pozostawiamy w słoju na 2–3 dni, zabezpieczywszy gazą wlot przed muszkami owocówkami.
  • Zlewamy wytrącony sok, wyciskamy też owoce – w ten sposób powstał gęsty moszcz w ilości ok. 2 litrów.
  • Odlewamy szklankę soku, dodajemy łyżkę cukru i ok. pół szklanki ciepłej wody – wszystko, by rozmnożyć drożdże. Powstały syrop przelewamy do butelki, dodajemy drożdże. Potrząsamy butelką, a następnie zatykamy ją watą. Drożdże powinny się rozmnażać przez 3–4 dni, w czasie których kilka razy dziennie należy potrząsać butelką.
  • Gotujemy syrop z 5 l wody i 1,3 kg cukru. Przestudzony syrop mieszamy z moszczem i przelewamy całość do gąsiora, tak by zajęła ⅔ wysokości gąsiora.
  • Do gąsiora wlewamy rozmnożone drożdże.
  • Gąsior zamykamy specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki warto dolać wody, dzięki czemu z jednej strony nie dostaną się do pracującego wina muszki, a z drugiej pozwoli to odprowadzić dwutlenek węgla.
  • Zaczyna się czas fermentacji, która potrwa nawet kilka tygodni (2–4). Jeśli w tym czasie owoce podchodzą pod rurkę fermentacyjną, trzeba je wybrać i ponownie zakorkować gąsior.
  • Na początkowym etapie fermentacji do nastawu dodajemy pożywkę. Rozpuszczamy ją w 50 ml wody.
  • Po odpowiednim czasie (2–3 tygodni) przecedzamy wino i ponownie umieszczamy je w gąsiorze. Gdy dwutlenek węgla zacznie wypychać wodę z rurki, oznacza to, że nastąpił koniec fermentacji.
  • Zlewamy wino do butelek za pomocą rurki znad osadu. Korkujemy i leżakujemy w chłodnym miejscu co najmniej rok.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej