Wino z wiśni – przepis krok po kroku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne i soczyste wiśnie to doskonały surowiec do produkcji nie tylko nalewki, ale także wyśmienitego wina. Wino z wiśni to ciekawa i ekonomiczna alternatywa dla nalewki, oferująca równie bogaty i intensywny smak. Chcesz spróbować swoich sił w winiarstwie domowym? Oto szczegółowy przewodnik krok po kroku, jak przygotować pyszne wino z wiśni, które zachwyci twoje kubki smakowe.
Na wino (tak samo jak na nalewkę) wybieramy dojrzałe i zdrowe wiśnie. Doskonałymi odmianami będą tu: łutówka, nadwiślanka lub szklanka (stare odmiany).
Z pestkowaniem wiśni na wino jest podobnie jak w przypadku nalewki – jednym przeszkadza migdałowa goryczka z amigdaliny (notabene kwas pruski, czyli cyjanowodór, powstaje dopiero w wyniku rozkładu amigdaliny w organizmie), inni uważają, że wzbogaca ona smak trunku. Faktem jest, że pestki tłumią posmak drożdży i lekko konserwują wino, dlatego wiele osób pozostawia 20% pestek.
Z podanego tu przepisu powstanie ok. 10 l półwytrawnego wina wiśniowego o mocy ok. 10%. Jeśli ma być mocniejsze, wówczas należy dodać więcej cukru (2,8 kg) i mniej wody (3,5 l) oraz 1 g pożywki więcej.
Pod materiałem wideo znajdziecie więcej naszych wypróbowanych przepisów na przetwory z wiśni
SKŁADNIKI
- 6 kg wiśni
- 1,3 kg cukru
- 5 l wody
- 3 g pożywki
- opakowanie drożdży winiarskich
- sprzęt:
- słój
- gąsior z rurką fermentacyjną
- wężyk do zlewania wina
- butelki na gotowe wino
- korek do gąsiora i korki do butelek (przydaje się też korkownica)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i pozbawione ogonków wiśnie pestkujemy.
- Wydrylowane owoce miażdżymy i pozostawiamy w słoju na 2–3 dni, zabezpieczywszy gazą wlot przed muszkami owocówkami.
- Zlewamy wytrącony sok, wyciskamy też owoce – w ten sposób powstał gęsty moszcz w ilości ok. 2 litrów.
- Odlewamy szklankę soku, dodajemy łyżkę cukru i ok. pół szklanki ciepłej wody – wszystko, by rozmnożyć drożdże. Powstały syrop przelewamy do butelki, dodajemy drożdże. Potrząsamy butelką, a następnie zatykamy ją watą. Drożdże powinny się rozmnażać przez 3–4 dni, w czasie których kilka razy dziennie należy potrząsać butelką.
- Gotujemy syrop z 5 l wody i 1,3 kg cukru. Przestudzony syrop mieszamy z moszczem i przelewamy całość do gąsiora, tak by zajęła ⅔ wysokości gąsiora.
- Do gąsiora wlewamy rozmnożone drożdże.
- Gąsior zamykamy specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki warto dolać wody, dzięki czemu z jednej strony nie dostaną się do pracującego wina muszki, a z drugiej pozwoli to odprowadzić dwutlenek węgla.
- Zaczyna się czas fermentacji, która potrwa nawet kilka tygodni (2–4). Jeśli w tym czasie owoce podchodzą pod rurkę fermentacyjną, trzeba je wybrać i ponownie zakorkować gąsior.
- Na początkowym etapie fermentacji do nastawu dodajemy pożywkę. Rozpuszczamy ją w 50 ml wody.
- Po odpowiednim czasie (2–3 tygodni) przecedzamy wino i ponownie umieszczamy je w gąsiorze. Gdy dwutlenek węgla zacznie wypychać wodę z rurki, oznacza to, że nastąpił koniec fermentacji.
- Zlewamy wino do butelek za pomocą rurki znad osadu. Korkujemy i leżakujemy w chłodnym miejscu co najmniej rok.