Wigilijny kompot imbirowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tradycyjny kompot z suszu to obowiązkowy napój na wigilijnym stole. Dzięki dodatkowi imbiru kompot z suszonych owoców będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Warto pamiętać, że imbirowy kompot z suszu ułatwia strawienie wigilijnych potraw, dlatego warto przygotować go w sowitej ilości.
SKŁADNIKI
- suszone owoce: 15 dag śliwek, 6 fig, 6 dag rodzynków, 10 dag jabłek, 10 dag gruszek, 5 dag moreli
- 20 dag brązowego cukru
- kłącze świeżego imbiru wielkości kciuka
- łyżeczka goździków
- laska cynamonu
- 3 litry wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij przygotowanie wigilijnego kompotu od opłukania i namoczenia w letniej wodzie suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek i moreli.
- Po 4-5 godzinach dodaj figi i cukier - gotuj wszystko w tej samej wodzie, w której moczyły się owoce.
- Gdy owoce będą półmiękkie, dodaj opłukane rodzynki, posiekane kłącze imbiru, goździki i laskę cynamonu. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
- Przecedź owoce i przelej do dzbanka. Na wigilijny stół podawaj kompot schłodzony.