W to lato sięgnij po truskawkową matchę. Idealny smak na ciepłe dni

W to lato sięgnij po truskawkową matchę. Idealny smak na ciepłe dni
Autor: Shutterstock.com W to lato sięgnij po truskawkową matchę. Idealny smak na ciepłe dni
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Robi się już coraz cieplej, więc wiele osób szuka sposobu na orzeźwienie. W tym może pomóc przepyszna i orzeźwiająca truskawkowa matcha latte. Jest prosta do przygotowanie w domu, a smakuje niesamowicie. Podpowiadamy, jak można ją samodzielnie przygotować.

Truskawkowa matcha latte. Przygotuj ją samodzielnie w domu

W tym roku jako orzeźwiający napój na wiosnę wybierz przepyszną truskawką matchę. Przygotujesz ja bezproblemu samodzielnie w domu, a będzie smakowała lepiej niż z jakiejkolwiek kawiarni. Jest to idealnie połączenie ziemistego smaku matchy i słodkości truskawek.

Truskawkowa matcha wygląda zniewalająco (składa się z trzech warstw) i obłędnie smakuje. Co więcej, przygotowuje się ją z mleka roślinnego, dzięki czemu jest odpowiednia dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Dosłodź ile chcesz. Przepyszny, orzeźwiający napój

Jeśli nie przepadamy za smakiem syropu klonowego bez problemu możemy zamienić go na miód. Trzeba jednak pamiętać, by nie dodawać zbyt dużo, wystarczy odrobina jeśli lubimy słodkie napoje, a przed dodaniem całość powinniśmy wymieszać, ponieważ na samym dole znajduje się słodkie purée truskawkowe.

Ten napój jest niezwykle orzeźwiający i świetnie sprawdzi się, kiedy za oknem słońce będzie mocno przygrzewać. Wystarczy parę minut, by go przygotować, a efekty są doprawdy zniewalające. Tego lata postaw więc na pyszną truskawkową matchę z lodem.

SKŁADNIKI

  • 5 świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku matcha
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • syrop klonowy
  • lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki myjemy i drobno kroimy
  • Truskawki i cukier umieszamy w małej miseczce, całość dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca.
  • Proszek matcha przesiewamy do innej miseczki.
  • Dodajemy wodę i ubijamy aż na wierzchu pojawi się piana.
  • Truskawki dodajemy na dnie szklanki.
  • Dodajemy lód i wlewamy mleko tak do 2/3 szklanki.
  • Na wierz wlewamy matche.
  • Całość dosładzamy według preferencji syropem klonowym.
Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej