Syrop z liści brzozy - właściwości i zastosowanie brzozowych listków
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Młode liście brzozy to jeden z pierwszych sygnałów wiosny. Warto skorzystać z pierwszych ciepłych dni i zebrać nieco brzozowych liści na przetwory. Można je ususzyć na napary czy herbatki lub zrobić z nich nalewkę lub sok. Ja dziś proponuję jednak słodki syrop z liści brzozy o działaniu wzmacniającym, to znakomity dodatek do napojów i koktajli oraz... naleśników i penkejków.
Liście brzozy - właściwości i zastosowania
Liście brzozy na przetwory najlepiej jest zbierać wczesną wiosną, najbardziej zasobne w składniki odżywcze są młode listki wraz z pączkami. To do nich drzewo ściąga wszystkie ożywcze soki, więc jeśli nie zdążyliście nałapać oskoły, nic straconego. Wywar z młodych liści brzozy i przetwory z niego przygotowane mają wzmacniający wpływ na cały organizm, ze szczególnym uwzględnieniem układu moczowego oraz układu pokarmowego. Ma działanie oczyszczające, odtruwające i przeciwzapalne.
SKŁADNIKI
- 1 kg liści brzozy
- 2 l wody
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście brzozy dokładnie umyć i lekko osuszyć, posiekać lub zblendować.
- Tak przygotowane liście zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na noc.
- Rano liście przecedzić przez gazę i bardzo dokładnie odcisnąć.
- Dodać cukier i mieszając (cukier misi całkowicie się rozpuścić) zagotować, podgrzewać jeszcze kilka chwil na niewielkim ogniu.
- Przelać do czystych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek.
- Szczelnie zamknąć i odstawić do wystygnięcia (najlepiej do góry dnem).
- Dodatkowo słoiki z sokiem można na czas stygnięcia okryć kocem.