Syrop z liści brzozy - właściwości i zastosowanie brzozowych listków

Syrop z liści brzozy
Autor: Shutterstock Syrop z liści brzozy jest smaczny, orzeźwiający i zdrowy.
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Młode liście brzozy to jeden z pierwszych sygnałów wiosny. Warto skorzystać z pierwszych ciepłych dni i zebrać nieco brzozowych liści na przetwory. Można je ususzyć na napary czy herbatki lub zrobić z nich nalewkę lub sok. Ja dziś proponuję jednak słodki syrop z liści brzozy o działaniu wzmacniającym, to znakomity dodatek do napojów i koktajli oraz... naleśników i penkejków.

Liście brzozy - właściwości i zastosowania

Liście brzozy na przetwory najlepiej jest zbierać wczesną wiosną, najbardziej zasobne w składniki odżywcze są młode listki wraz z pączkami. To do nich drzewo ściąga wszystkie ożywcze soki, więc jeśli nie zdążyliście nałapać oskoły, nic straconego. Wywar z młodych liści brzozy i przetwory z niego przygotowane mają wzmacniający wpływ na cały organizm, ze szczególnym uwzględnieniem układu moczowego oraz układu pokarmowego. Ma działanie oczyszczające, odtruwające i przeciwzapalne.

Składniki

1 kg liści brzozy

2 l wody 

1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Liście brzozy dokładnie umyć i lekko osuszyć, posiekać lub zblendować.

Tak przygotowane liście zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na noc.

Rano liście przecedzić przez gazę i bardzo dokładnie odcisnąć.

Dodać cukier i mieszając (cukier misi całkowicie się rozpuścić) zagotować, podgrzewać jeszcze kilka chwil na niewielkim ogniu.

Przelać do czystych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek. 

Szczelnie zamknąć i odstawić do wystygnięcia (najlepiej do góry dnem).

Dodatkowo słoiki z sokiem można na czas stygnięcia okryć kocem.

Syrop z pędów sosny - najlepszy przepis
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej