Świeżo wyciskany sok z ogórków i szpinaku: przepis
Podajemy dobry przepis na świeżo wyciskany sok z ogórków i szpinaku.Soki z warzyw są bardzo zdrowe, a ich przygotowanie poleca się szczególnie w sezonie na świeże produkty, ponieważ wtedy mają najwięcej witamin i minerałów. Aby jednak były smaczne trzeba umieć łączyć ze sobą różne smaki.
Świeżo wyciskane soki są ciężkostrawne, dlatego zaleca się rozcieńczać je wodą w proporcjach 1 część wody 2 części soku lub pół na pół.
Ogórki i szpinak to warzywa nadające się do przygotowania soku, czy raczej smoothie, bo z powodu konsystencji szpinaku napój nie będzie klarowny. Oba warzywa przyniosą orzeźwienie, szczególnie jeśli dodamy do nich sok z cytryny. Natka pietruszki dodana do napoju zwiększy ilość witamin i korzystnie wpłynie na pracę nerek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 90 g świeżych listków szpinaku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 miąższu awokado,
- 1 duży ogórek,
- sok z 1/2 cytryny,
- woda do rozcieńczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dokładnie umyć i osuszyć.
- Umieścić je w sokowirówce i wycisnąć z nich sok. (Sok z cytryny należy wyciskać oddzielnie i dodać do już gotowego soku).
- Podawać przybrany listkami pietruszki.