Spritzer z prosecco: przepis na orzeźwiający koktajl. Poradnik barmana amatora
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Oto klasyczny, lekko gazowany koktajl jakim jest orzeźwiający spritzer z prosecco. Jest to prosty do przygotowania drink, który sprawdzi się idealnie na różne specjalne okoliczności, np. jako welcome drink na weselu, ale również umili popołudniowy piknik w plenerze, a także sylwestrową imprezę. Pamiętajcie tylko lekko schłodzić prosecco przed podaniem.
SKŁADNIKI
- garstka pestek z granatu
- 10 ml syropu z czereśni
- 200 ml schłodzonego prosecco
- do dekoracji: zmrożone pestki granatu, zest (skórka) pomarańczy
- oraz
- duży kieliszek na drinka, najlepiej w stylu copa
- szklanicę lub wysoki słoik
- muddler / tłuczek barmański
- łyżka barmańska
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu
- sitko barmańskie
- sitko klasyczne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanicy lub wysokiego słoika wrzuć garstkę pestek z granatu.
- Dodaj 10 ml syropu z czereśni i wygnieć wszystko muddlerem (potocznie zwanym tłuczkiem barmańskim).
- Wypełnij duży kieliszek na drinka kostkami lodu i nalej do niego prosecco do 3/4 kieliszka.
- Za pomocą sitka barmańskiego i sitka klasycznego podwójnie odcedź zawartość szklanicy do schłodzonego kieliszka (żeby rozmemłane pestki granatu nie zostały w zębach przy delektowaniu się drinkiem!).
- Delikatnie zamieszaj napój łyżką barmańską.
- Uzupełnij kostkami lodu, a wierzch drinka udekoruj zmrożonymi pestkami granatu.
- Weź zest (skórkę z pomarańczy) i ściśnij go nad szklanką, żeby dodać dodatkowych olejków i aromatów. Muśnij nim brzegi szklanki, a następnie umieść go w kieliszku.
- Spritzer z prosecco jest gotowy. Smacznego!
Szampan i jego musujący kuzyni – co warto o nich wiedzieć?