Sezon na dynię: jak przygotować wino z dyni?
2021-03-29
trudny
40 min
4
Dynia to zaskakująco uniwersalne warzywo. Jesienią i wczesną zimą, gdy nie można już liczyć na pachnące pomidory, ogórki i rzodkiewkę prosto z działki, pozostaje dynia, której miąższ można wykorzystać na setki sposobów. Jednym z nich jest... wino z dyni. Sprawdź, jak je przyrządzić.
SKŁADNIKI
- 7 kilogramów startej na tarce lub rozdrobnionej w malakserze dyni
- 10 litrów wody
- 2,5 kilograma cukru
- 60 g kwasku cytrynowego albo sześć cytryn
- 3 g pożywki drożdżowej
- drożdże winne, najlepiej szczepu sherry albo tokaj
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zazwyczaj dynia nie jest szczególnie soczysta. Wyciskając sok z miąższu, musimy zastosować ten sam zabieg, co w przypadku innych twardych owoców. Możliwie najlepiej rozdrobnioną masę dyniową zalewamy pięcioma litrami wrzątku i zostawiamy na dzień lub dwa. W tym czasie substancje aromatyczne i pozostałe składniki przejdą do płynu.
- Zalaną wodą dynię musimy przechowywać w miejscu chłodnym i ciemnym. W tym czasie przygotowujemy z drożdży winnych matkę drożdżową, postępując według przepisu podanego na opakowaniu.
- Po upływie wyznaczonego czasu za pomocą sokowirówki oddzielamy płyn od wyschniętych kawałków dyni, dodajemy wystudzony syrop przygotowany z połowy cukru, wreszcie dopełniamy wodą do objętości ok. 9,5 litra. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub kwas cytrynowy, pożywkę i drożdże.
- Płyn przelewamy do czystego, wyparzonego gąsiorka, zatykamy wylot korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy na rozpoczęcie fermentacji. Gdy „pykanie” osłabnie, dodajemy resztę cukru w postaci syropu. Po zakończeniu całego procesu wino ostrożnie zlewamy znad wydzielonego osadu, przelewamy do idealnie czystych butelek – i czekamy. Po roku wino z dyni nadaje się do picia.