Rozkoszny likier z nutelli i rumu - przepis na chwilę przyjemności
2022-06-24
łatwy
15 min
4
Likier z nutelli i rumu, czyli tak zwana nutellówka, jest niesłychanie prosty do przygotowania i zwyczajnie pyszny. Moc rumu złagodzona jest słodkim smakiem nutelli a orzechowa nuta kremu doskonale komponuje się akurat z tym alkoholem.
SKŁADNIKI
- 250 g nutelli
- 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 0,5 l białego rumu
- 0,5 szklanki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nutellę przełożyć do miski, dodać cukier. Ciepłą wodę powoli wlewać do nutelli i cukru, cały czas mieszając (można mikserem na małych obrotach), do momentu aż cukier się rozpuści i połączy z nutellą i wodą, tworząc jednolitą, rzadką masę.
- Do powstałej masy dolewać stopniowo biały rum, jednocześnie mieszając mikserem, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
- Przelać do butelki, przed podaniem należy wstrząsnąć.
Dlaczego warto jeść orzechy?