Rozkoszny likier z nutelli i rumu - przepis na chwilę przyjemności

Rozkoszny likier z nutelli i rumu - przepis na chwilę przyjemności
Autor: Shutterstock Nutella to doskonały dodatek do ciast, likierów, deserów
łatwy
15 min
4

Likier z nutelli i rumu, czyli tak zwana nutellówka, jest niesłychanie prosty do przygotowania i zwyczajnie pyszny. Moc rumu złagodzona jest słodkim smakiem nutelli a orzechowa nuta kremu doskonale komponuje się akurat z tym alkoholem.

SKŁADNIKI

  • 250 g nutelli
  • 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 0,5 l białego rumu
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nutellę przełożyć do miski, dodać cukier. Ciepłą wodę powoli wlewać do nutelli i cukru, cały czas mieszając (można mikserem na małych obrotach), do momentu aż cukier się rozpuści i połączy z nutellą i wodą, tworząc jednolitą, rzadką masę.
  • Do powstałej masy dolewać stopniowo biały rum, jednocześnie mieszając mikserem, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Przelać do butelki, przed podaniem należy wstrząsnąć.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej