Ratafia ukraińska, czyli nalewka z czerwonych owoców

Ratafia
Autor: Shutterstock Ratafia to nalewkowa sztuka improwizacji
łatwy
10 min
10

Dieta bezglutenowa

Czerwiec to idealny czas, by zacząć robić ratafię. Tę nalewkę sporządza się długo, jednak bogactwo owocowego smaku rekompensuje trud. Proponuję zrobić ratafię ukraińską – na czerwonych owocach. Co Wy na to?

Ratafia to sztuka improwizacji – tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia... i dostęp do owoców. Ratafię, najprościej to ujmując, sporządza się przez dodawanie kolejnych warstw dojrzewających zgodnie z rytmem kalendarza owoców, zasypaniu ich cukrem i zalewaniu alkoholem.

Można sporządzić "ratafię tematyczną", na przykład z różnych odmian samych śliwek (węgierki, mirabelki, renklody itp.) albo kierując się ich sezonem dojrzewania (ratafia letnia, jesienna) czy kolorem – jak przy recepturze ukraińskiej. Truskawki już czekają – nastawiamy ratafię?

SKŁADNIKI

  • po 250 g czerwonych owoców, takich jak truskawki, poziomki, maliny, wiśnie, czereśnie, czerwone porzeczki, derenie, czerwone mirabelki
  • po 250 g cukru na każdą warstwę owoców
  • po 250 ml 60-procentowego spirytusu
  • opcjonalnie: cytryny
  • przyprawy: laska wanilii, kilka ziaren kardamonu, 2–3 ziarna czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowane owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Najlepiej smak wyciąga 60- i 70-procentowy spirytus, ale możemy też pokusić się przy kolejnych warstwach o inne rodzaje alkoholu (np. limoncello albo biały rum) – z pewnością urozmaici to nalewkę i doda jej niepowtarzalnego sznytu.
  • Słój z nastawem stawiamy w słonecznym stanowisku.
  • Powtarzamy czynność z następnymi owocami, dodając do poszczególnych warstw plastry cytryny (bez pestek i albedo).
  • Przy wiśniach i czereśniach weźmy pod uwagę, że pestki dają lekko migdałowy posmak, pochodzący od amigdaliny. Nie każdy go lubi. Sami zdecydujmy, czy chcemy go w nalewce, pestkując owoce lub nie albo dając jedną część owoców z pestkami, a drugą bez.
  • Dodajmy też kilka ziaren czarnego pieprzu – zatrzyma goryczkę z pestek truskawek, poziomek i malin.
  • Gdy dodamy ostatnią warstwę owoców, nalew trzymamy jeszcze miesiąc na słońcu.
  • Po upływie odpowiedniego czasu zlewamy nalew znad owoców. Filtrujemy nalewkę.
  • Ratafii wystarczy pół roku dojrzewania. Ma piękny kolor i niesamowity zapach – takie upojne wspomnienie lata zamknięte w butelce.
  • A co z owocami? Zróbmy z nich dżem. To będzie wspaniały dodatek do przełożenia tortów.
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej