Przepis na poncz jajeczny - rozgrzewający napój z żółtkami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jeśli lubisz ajerkoniak, to z pewnością zechcesz wypróbować przepis na poncz jajeczny. Ten prosty trunek przygotowuje się z żółtek i araku. Poncz jajeczny świetnie rozgrzewa i wyśmienicie smakuje, choć trzeba uważać, by nie przeholować z procentami. Jest dość mocny!
SKŁADNIKI
- szklanka araku
- skórka z 1 pomarańczy i z 1 cytryny
- 30 dag cukru
- 8 żółtek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, wsypujemy cukier, wrzucamy skórkę z pomarańczy i cytryny. Całość zagotowujemy. Potem napój przecedzamy.
- Żółtka roztrzepujemy z arakiem i dodajemy do napoju.
- Garnek stawiamy na małym ogniu (dobrze będzie ustawić go na płytce) i cały czas ubijamy masę trzepaczką, aż powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Nie wolno jej zagotować, bo się zważy!
- Gorący poncz rozlewamy do szklanek i natychmiast podajemy.