Przepis na poncz jajeczny - rozgrzewający napój z żółtkami

2021-03-29
poncz jajeczny
Autor: thinkstockphotos.com Poncz jajeczny jest pyszny w smaku i mocno rozgrzewa 
łatwy
15 min
4

Jeśli lubisz ajerkoniak, to z pewnością zechcesz wypróbować przepis na poncz jajeczny. Ten prosty trunek przygotowuje się z żółtek i araku. Poncz jajeczny świetnie rozgrzewa i wyśmienicie smakuje, choć trzeba uważać, by nie przeholować z procentami. Jest dość mocny!

SKŁADNIKI

  • szklanka araku
  • skórka z 1 pomarańczy i z 1 cytryny
  • 30 dag cukru
  • 8 żółtek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, wsypujemy cukier, wrzucamy skórkę z pomarańczy i cytryny. Całość zagotowujemy. Potem napój przecedzamy.
  • Żółtka roztrzepujemy z arakiem i dodajemy do napoju.
  • Garnek stawiamy na małym ogniu (dobrze będzie ustawić go na płytce) i cały czas ubijamy masę trzepaczką, aż powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Nie wolno jej zagotować, bo się zważy!
  • Gorący poncz rozlewamy do szklanek i natychmiast podajemy.