Przepis na kompot z dyni. Jak i ile czasu gotować kompot dyniowy?

2021-03-29
Adela Mątwa
Kompot z dyni
Autor: Shutterstock Kompot z dyni jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dynia jest wszechstronna kulinarnie. Jeśli masz jej sporo możesz przygotować pyszne przetwory. Popularna jest dynia marynowana, ale równie pyszny jest kompot z dyni. Podajemy sprawdzony przepis na dyniowy kompot.

Kompot z dyni będzie najsmaczniejszy, jeśli w garnku woda tylko nieznacznie będzie przykrywała pokrojoną w kostkę dynię.

Ile czasu gotować kompot z dyni?

Kompot dyniowy powinien być gotowany krótko. Smak dyni będzie intensywnie wyczuwalny już po 5 minutach gotowania, a dynia jest warzywem, które łatwo się rozgotowuje. Ładny, klarowny kolor kompot dyniowy będzie miał dzięki dodaniu soku z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kilograma dyni
  • 1,5 litra wody
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i dodać obraną, pokrojoną na kawałki dynię. Zagotować. Dodać goździki, cynamon i cukier.
  • Pomarańczę porządnie wyszorować, pokroić w grube plastry i wrzucić do garnka.
  • Gotować do momentu, aż dynia zmięknie. Pod koniec dolać sok z cytryny.
  • Kompot z dyni można podawać na ciepło, ale o wiele lepiej smakuje już po wystudzeniu.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adela Mątwa