Przepis na kawę mrożoną z syropem miętowym - orzeźwiającą i pyszną

Kawa mrożona z syropem miętowym
Autor: Shutterstock Kawa mrożona z syropem miętowym chłodzi i orzeźwia.
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przepis na kawę mrożoną z syropem miętowym podejrzałam w jednej z chicagowskich kawiarni, podczas swojego wakacyjnego pobytu w USA i to było moje odkrycie ameryki. To były czasy, kiedy u nas nie było jeszcze na każdym rogu lokalu znanej sieci kawiarni ze wszystkimi smakami małej czarnej, jakie sobie możemy wyobrazić.

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka espresso
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki syropu miętowego
  • opcjonalnie bita śmietana i liście mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawę zaparzyć i przestudzić, posłodzić i dodać do niej syrop, dokładnie wymieszać, przelać do większej szklanki.
  • Do shakera wrzucić 3-4 kostki lodu i wlać mleko, zamknąć shaker i energicznie wstrząsać, aż zrobi się bardzo zimny.
  • Schłodzone i lekko spienione mleko przelać cienkim strumieniem do szklanki z kawą.
  • Wierzch udekorować kleksem bitej śmietany, ziarenkiem kawy i listkiem mięty.
Zioła w ogrodzie - mięta

Zobacz, jak zrobić Dalgona Caffee

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej