Przepis na kawę mrożoną z syropem miętowym - orzeźwiającą i pyszną
2021-06-30
łatwy
10 min
1
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przepis na kawę mrożoną z syropem miętowym podejrzałam w jednej z chicagowskich kawiarni, podczas swojego wakacyjnego pobytu w USA i to było moje odkrycie ameryki. To były czasy, kiedy u nas nie było jeszcze na każdym rogu lokalu znanej sieci kawiarni ze wszystkimi smakami małej czarnej, jakie sobie możemy wyobrazić.
SKŁADNIKI
- 1 filiżanka espresso
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżki syropu miętowego
- opcjonalnie bita śmietana i liście mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę zaparzyć i przestudzić, posłodzić i dodać do niej syrop, dokładnie wymieszać, przelać do większej szklanki.
- Do shakera wrzucić 3-4 kostki lodu i wlać mleko, zamknąć shaker i energicznie wstrząsać, aż zrobi się bardzo zimny.
- Schłodzone i lekko spienione mleko przelać cienkim strumieniem do szklanki z kawą.
- Wierzch udekorować kleksem bitej śmietany, ziarenkiem kawy i listkiem mięty.
Zioła w ogrodzie - mięta